Maduro luidt noodklok: "Ik denk dat er op een gegeven moment een statement komt van iedereen"

Hedwiges Maduro promoveerde na winst op FC Emmen met Almere City naar de Eredivisie, maar toch is er niet alleen reden tot vreugde. De voormalig verdediger spreekt zich uit over de bomvolle speelkalender en eist verandering.

Het seizoen in clubverband is in alle landen afgewerkt, maar de internationals moeten hun zomervakantie nog eventjes uitstellen. Nederland, Kroatië, Spanje en Italië komen in actie in de Final Four van de UEFA Nations League, maar de internationale voetbalbond denkt ook aan een WK in de winter. "Het is niet vol te houden. Spelers lopen blessures op of gaan zich sparen. Als je in iedere wedstrijd of training honderd procent geeft, dan zegt je lichaam op een gegeven moment: waar ben je mee bezig?"

Hij ziet ook dat het invloed heeft op keuzes van trainers en wijst daarbij vooral naar de negatieve gevolgen voor kleinere clubs. "Je ziet dat teams gaan rouleren. Grotere selecties van 30 tot 35 spelers zijn de oplossing. Dat is het voordeel dat grotere clubs hebben, voor kleinere clubs is het anders. Zij hebben dat geld niet", stelt Maduro. Alle Europese competities gaan groeien.

Zo kent het WK van 2026 een totaal van 104 wedstrijden en ook in de UEFA Champions League wordt opgeschaald en gaan 36 teams starten in het miljardenbal. "Ik denk dat er op een gegeven moment een statement komt van iedereen. Dat gewoon de beste spelers niet meer op komen dagen en vakantie claimen. Of dat er tijdens een wedstrijd een b-team komt opdraven, dat je helemaal niet verwacht. Dan gaan de mensen klagen en hun geld terugvragen. Dat ga je krijgen denk ik", luidt hij de noodklok.

Feyenoord-doelman vertrekt