De geschiedenis van Heerenveen tegen Ajax

De wedstrijden tussen SC Heerenveen en Ajax hebben een rijke geschiedenis in de Eredivisie. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van deze wedstrijden, de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit tussen de twee teams, en de huidige trainers van beide clubs, Kees van Wonderen van Heerenveen en John van 't Schip van Ajax.

De geschiedenis van Heerenveen-Ajax

Ajax heeft in haar historie maar liefst 73 duels tegen SC Heerenveen gespeeld. Daarvan won Ajax er 53 (72,6%) en gingen er 10 (13,7%) verloren

De eerste ontmoeting tussen de twee teams in de Eredivisie vond plaats in het seizoen 1990-1991, waarbij Ajax met 1-4 won. Sindsdien hebben de teams elkaar regelmatig ontmoet, met Ajax dat meestal de overhand had .

Meest doelpuntrijke wedstrijd Heerenveen-Ajax en Ajax-Heerenveen

De meest doelpuntrijke wedstrijd tussen Heerenveen en Ajax vond plaats op 11 maart 1998. Ajax won die dag met 7-2, wat de grootste uitnederlaag van de Friezen in hun geschiedenis betekende . Een andere opmerkelijke hoge score was op 21 mei 2023, waarbij Ajax met 7-2 won

Kees van Wonderen: Trainer van Heerenveen

Kees van Wonderen, geboren op 4 januari 1969 in Nederland, is de huidige trainer van SC Heerenveen. Hij nam die functie over op 1 juli 2022 en zijn contract loopt tot 30 juni 2024. Voor zijn aanstelling bij Heerenveen was Van Wonderen trainer bij Go Ahead Eagles . Hij staat bekend om zijn voorkeur voor de 4-3-3 verdedigende formatie

John van 't Schip: De trainer van Ajax

John van 't Schip, geboren op 30 december 1963 in Canada, is momenteel trainer van Ajax. Hij werd aangesteld als manager van Ajax in 2023, nadat hij daarvoor onder meer bondscoach was van het Griekse nationale voetbalteam van 2019 tot 2021

Van 't Schip, voormalig vleugelspeler bij het Nederlands elftal, heeft een rijke ervaring in het coachen van verschillende teams, waaronder Jong Ajax, FC Twente, het Nederlands Elftal met Marco van Basten en Melbourne Heart.

Laatste 5 onderlinge duels Heerenveen en Ajax in de Eredivisie

5 november 2023: Ajax - Heerenveen (4-1) 

12 maart 2023 Heerenveen - Ajax (2-4).

10 september 2022 Ajax - Heerenveen (5-0) 

11 mei 2022: Ajax - Heerenveen (5-0)

16 oktober 2021: Heerenveen - Ajax (0-2)

Topscorer Heerenveen seizoen 2023-2024

Luuk Brouwers is op dit moment topscorer bij Heerenveen met zes doelpunten.  Pawel Bochniewicz scoorde tweemaal met het hoofd. Osame Sahraoui scoorde drie keer met de linkervoet. Luuk Brouwers maakte vijf goals met de rechtervoet. Simon Olsson gaf drie keer een assist.

Tospcorer Ajax seizoen 2023-2024

Brian Brobbey is de topscorer van de ploeg uit Amsterdam deze competitie, met dertien doelpunten. Steven Berghuis scoorde twee of meer wedstrijden achter elkaar. Brian Brobbey maakte acht goals met de rechtervoet. Steven Berghuis gaf acht keer een assist.

Vorm Heerenveen

Heerenveen wist in de laatste zes duels geen enkele keer te winnen. Vorige week speelde Heerenveen nog gelijk tegen Fortuna (3-3). De afgelopen vijf competitieduels verloren de Friezen twee wedstrijden en speelden ze drie keer gelijk. In geen enkele van de voorgaande vijf wedstrijden hield Heerenveen de nul. 

Vorm Ajax

Ajax is de laatste 12 wedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. De laatste twaalf wedstrijden won de club of speelde gelijk. Vorige week speelden de Amsterdammers nog met 1-1 gelijk tegen koploper PSV. Opvallend: Ajax hield in geen enkele van de voorgaande vijf duels de nul. 

Kijk hier de samenvatting en video goals bij Heerenveen - Ajax