Alles over voetbalcommentator Leo Oldenburger

Een essentieel onderdeel van een avondje of middagje voetbal kijken: de commentator. Nederland kent vele namen die hun stem laten horen tijdens wedstrijden en soms kunnen rekenen op positieve reacties, maar ook op kritiek. Hier lees je alles over Leo Oldenburger. 

Alles wat je moet weten over Leo Oldenburger

Voor we verder gaan met zijn carrière kijken we eerst naar andere zaken die spelen in het leven van de voetballiefhebber. 

Wanneer is Leo Oldenburger geboren?

De op 16 november 1965, in Emmen geboren Leo Oldenburger staat bekend als Nederlands televisiepresentator, voetbalcommentator en schrijver van sport- en muziekboeken. Naast zijn passie voor voetbal is hij enorm muziekliefhebber en zelf ook actief in de muziekwereld sinds zijn jongere jaren. 

Heeft Oldenburger een gezin?

De commentator heeft een vrouw en twee kinderen, een dochter en een zoon. (Tekst gaat verder na de afbeeldingen)

Welke hobby's heeft Leo Oldenburger?

Naast zijn werkzaamheden op tv is Oldenburger ook actief als schrijver. Hij debuteerde in 2004 met het boek 'De Stem Van Oranje.' Twintig jaar later verschenen er nog eens tien andere boeken van de hand van Oldenburger, met name over sport en muziek. Met zijn biografie over muzikant Henny Vrienten wist hij zelfs in de 'Bestseller 60' te komen. 

Al sinds zijn jeugd is Oldenburger gek van muziek, hij heeft in meerdere bands gezeten als zanger. Met zijn misschien wel bekendste groep 'The Charlies' heeft hij ook in het buitenland opgetreden, in Duitsland. Verder heeft hij ook in Paradiso en Tivoli mogen optreden. Zijn huidige groep heet: 'The Gretzky.'

Waar heeft Oldenburger gevoetbald?

De geboren Emmenaar stond zelf als tiener onder de lat in de jeugd bij FC Emmen, tevens zijn favoriete voetbalclub. Maar na een beenbreuk op zijn dertiende kwam er een einde aan zijn mogelijkheden binnen het voetbal. 

Dit is de loopbaan van Leo Oldenburger 

Voor Oldenburger begon het allemaal bij 'Domroep', een lokale omroep in Utrecht. Hier gaf hij voor het eerst live commentaar bij een wedstrijd, eentje van amateurploeg U.S.V. Elinkwijk. Hierna begon het balletje te rollen. Oldenburger was van 1991-1996 actief als commentator bij Eurosport, waar hij met name verslag deed van ijshockeywedstrijden. In diezelfde periode was hij ook actief bij 'Sport 7' en 'RTV Utrecht' als commentator.

In 1997 kwam er de overstap naar SBS 6 als voetbal- en dartscommentator. En tegelijkertijd was Oldenburger discojockey bij Radio Veronica. Vanaf 2010 is Oldenburger werkzaam bij ESPN en hier is hij meer gaan doen dan alleen becommentariëren. Zo presenteert Oldenburger inmiddels ook programma's als 'FOX Sports Vandaag' en 'UFC Update.' Toch zegt hij hierover zelf het volgende: ''Ik ben in hart en nieren meer een commentator.'' De commentator heeft inmiddels bijvoorbeeld meer dan 100 Oranje-interlands van commentaar voorzien. 

Welke socials gebruikt Oldenburger?

Oldenburger is actief op de volgende kanalen: LinkedIn (Leo Oldenburger), Facebook (Leo Oldenburger), Instagram (leooldenburger1965) en X (@LeoOldenburger). Op sociale media wordt Oldenburger zelf soms hard aangepakt door voetbalfans.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers