Opluchting voor AZ: moeizame driepunter tegen IF Elfsborg (3-2)

AZ is met een driepunter aan het Europese seizoen gestart. In het AFAS Stadion in Alkmaar was de ploeg van trainer Maarten Martens veel sterker, maar het lukte niet om het overwicht in score uit te drukken. Een rake strafschop van Troy Parrott was uiteindelijk voldoende voor een overwinning.

Dat is wederom een opsteker voor de ploeg uit Alkmaar, omdat er tussen de zeven resterende wedstrijden in de UEFA Europa League nog een aantal grote namen worden getroffen. De eerstvolgende wedstrijd in Europees verband is een uitduel tegen het Spaanse Athletic Club.

Moeizame eerste helft voor AZ krijgt positieve afsluiting

De Alkmaarders begonnen fel en aanvallend aan het affiche met de Zweedse opponent, maar desondanks kwamen de bezoekers na tien minuten op voorsprong. De VAR schoot AZ te hulp en keurde de treffer af, maar een kwartier later was het wél en geldig raak voor IF Elfsborg. De ploeg van Martens was het even kwijt en ging daarna weer volop in de aanval. Na een blunder van de Zweedse goalie sloeg Ruben van Bommel toe en zodoende ging men rusten met een gelijkspel.

Doelpuntrijke tweede helft bezorgt Alkmaar een driepunter

Die goede lijn wist AZ door te zetten in de tweede helft en vlak na rust schoot Van Bommel zijn tweede doelpunt van de avond uitstekend binnen. Lang stond de voorsprong echter niet op het scorebord, want een inschattingsfout van Jayden Owusu-Oduro betekende een snelle gelijkmaker. Invaller Jayden Addai werd een kwartier voor tijd naar de grond gehaald en kreeg een strafschop van leidsman Juxhin Xhaja.

Troy Parrott nam zijn verantwoordelijkheid en faalde niet vanaf elf meter, waardoor AZ voor de tweede keer op voorsprong kwam. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Sebastién Holmen, voormalig Willem II-speler, de rode kaart en was het verzet definitief gebroken. Bekijk de samenvatting van AZ - IF Elfsborg.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers