Alles over Ajax-aanwinst Benjamin Tahirović

Ajax heeft zondagavond de komst van Benjamin Tahirović wereldkundig gemaakt. Wat voor speler hebben de Amsterdammers in huis gehaald? Hier lees je een profielschets van de kersverse Ajacied.

Spelersloopbaan

Tahirović zag op 3 maart 2003 het levenslicht in Zweden. Hij begon met voetballen bij AIK Fotboll, de club uit zijn geboorteplaats. In 2017 verkaste hij naar de jeugdopleiding van FC Djursholm. Drie jaar later stapte hij over naar Vasalunds IF. Zijn debuut in de Superettan, het tweede niveau van Zweden, volgde op 14 juni 2020. In de thuiswedstrijd tegen IFK Berga (4-0) kwam de toen zeventienjarige middenvelder vlak voor tijd binnen de lijnen.

Na een seizoen, waarin hij 28 officiële wedstrijden speelde en twee assists gaf, vertrok Tahirović alweer bij Vasalunds. Hij tekende een contract voor 5,5 jaar bij AS Roma, dat ruim 200.000 euro overmaakte naar Zweden. De Bosniër sloot eerst aan bij het Onder 19-elftal. In november 2022 werd hij overgeheveld naar de A-selectie. Wat goed is, komt snel. Op 13 november volgde zijn officiële debuut in de hoofdmacht. In de thuiswedstrijd tegen Torino (1-1) mocht Tahirović zo’n twintig minuten meedoen. Later zou hij nog twaalf officiële wedstrijden voor het eerste elftal spelen (alle competities), waarvan vijf duels als basisspeler.

Interlandcarrière

Hoewel Tahirović pas twintig jaar oud is, heeft hij al zijn interlanddebuut voor Bosnië en Herzegovina gemaakt. In maart 2023 werd hij door bondscoach Faruk Hadžibegić opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Slowakije. In beide duels verscheen Tahirović aan de aftrap. Afgelopen zaterdag in het verloren EK-kwalificatieduel met Portugal (3-0) kwam hij als invaller binnen de lijnen.

Vanaf komend seizoen is Tahirović dus bij Ajax te bewonderen. Volgens transferexpert Fabrizio Romano betaalt de club uit de hoofdstad een transfersom van 8,5 miljoen euro. Naar verluidt ligt er in Amsterdam een vier- of vijfjarig contract voor hem klaar.

Type speler

"Benjamin is een sterke en balvaste middenvelder. Hij is een groot talent met een geweldige mentaliteit. Over een paar dagen komt hij naar Amsterdam voor de medische keuring en om de contractuele zaken met ons af te ronden", zo liet Sven Mislintat, directeur voetbalzaken van Ajax, zondag weten tegenover de clubsite.

Ook José Mourinho is erg gecharmeerd van de allround middenvelder. De trainer van AS Roma noemde zijn pupil ooit een 'future top player'. Ondanks de lovende woorden van The Special One en interesse van Olympique Marseille, Genoa, Sassuolo en Salernitana kiest de rechtspoot voor een avontuur bij Ajax.

Highlights van Benjamin Tahirović

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers