In deze scenario’s wordt België groepswinnaar... of eindigen ze laatst

In groep E op het Europees kampioenschap 2024 is het momenteel razend spannend. Alle ploegen beginnen namelijk aan de slotspeeldag met gelijke punten. Zowel België, Slowakije, Roemenië en Oekraïne verzamelden al drie punten. Op die manier kunnen de Rode Duivels nog groepswinnaar worden, maar helaas ook uitgeschakeld worden, al is die kans wel heel erg klein.

België stoot door als groepswinnaar

Voor Domenico Tedesco is de opdracht simpel: hij mag met de Rode Duivels niet verliezen van Oekraïne. Op die manier is België altijd geplaatst voor de volgende ronde. Als ze winnen moeten ze enkel hopen dat Slowakije dat niet doet als we groepswinnaar willen worden. Zij zijn namelijk de enige ploeg die bij een gelijk aantal punten over België springt dankzij het onderlinge resultaat.  

België stoot door als tweede of derde

In het geval dat de Belgen gelijk spelen en Slowakije verliest tegen Roemenië, is België normaal gesproken ook groepswinnaar. Al moeten ze nog altijd kijken naar het doelpuntensaldo en de gescoorde doelpunten. Als Slowakije ook gelijkspeelt tegen Roemenië of wint, worden de Rode Duivels in het waarschijnlijkste geval tweede of stoten ze door als een van de beste derdes.

België sneuvelt in de poulefase

Als België tot slot verliest van Oekraïne zijn ze uitgeschakeld als Roemenië wint of gelijkspeelt tegen Slowakije. In dat geval is de vierde plaats niet te voorkomen. De resultaten van de zuiderburen zijn ook van groot belang voor het EK-vervolg van Nederland.

Feyenoord-doelman vertrekt