Vangelis Pavlidis: de Griekse topschutter die EK-droom Oranje kan dwarsbomen

AZ-spits Vangelis Pavlidis is dit seizoen in topvorm. De Griek heeft al acht wedstrijden achter elkaar raak geschoten voor de Alkmaarders en is met zijn ploeg nog steeds ongeslagen in de Eredivisie. Maandagavond neemt hij het op tegen het Nederlands elftal en kan hij Oranje het leven zuur maken.

De Grieken hebben afgelopen week goede zaken gedaan door met 0-2 te winnen van Ierland. Hierdoor zijn ze over het Nederlands elftal heen geklommen in poule B van de EK-kwalificatie. Wil Oranje kwalificatie voor het EK in eigen hand houden, moeten ze winnen van Griekenland. Voor Vangelis Pavlidis zal de hereniging met oud-ploeggenoten als Tijjani Reijnders dus een extra lading krijgen.

Op schot in de Eredivisie

Pavlidis is dit seizoen op schot in de Eredivisie. De spits maakte in totaal al tien doelpunten en gaf één assist in acht wedstrijden. De aanvalsleider van de Alkmaarders is daarmee echter nog geen topscorer. Hij moet een andere man in vorm, Santiago Gimenez, namelijk nog voor zich dulden. De spits van Feyenoord heeft al twaalf goals voor zijn rekening genomen in de Eredivisie. 

Ook in de Conference League heeft Pavlidis het net al gevonden. De Griek heeft in twee wedstrijden een goal en een assist op zijn conto gezet.

Voor Griekenland nog geen topschutter

De oud-speler van onder meer Willem II heeft nog geen hoge ogen kunnen gooien in het blauw-wit van de Grieken. Pavlidis was dan ook niet eerder in zijn loopbaan zó op schot als nu, maar de Griek kwam nooit verder dan zes goals in 33 interlands. In het duel met Ierland kreeg Giakoumakis, die we nog kennen van zijn tijd bij VVV Venlo, de voorkeur boven Pavlidis. Mogelijk was dit om de schutter van AZ te sparen, daar hij meestal de nummer 1 spits is van bondscoach Gustavo Poyet.

Met Douvikas hebben de Grieken nóg een oud-Eredivisionist in hun gelederen. De voormalig speler van Utrecht is momenteel derde keus en moet zijn meerdere erkennen in Giakoumakis en Pavlidis. In ieder geval alle reden voor de verdediging van Oranje om alle hens aan dek te zetten wanneer ze het maandagavond opnemen tegen en in Griekenland.