Spaanse bond neemt Lahoz in bescherming en deelt flinke straf uit: vier duels schorsing voor middenvelder

De naam van Mateu Lahoz roept, na de WK-kwartfinale tegen Argentinië, bij menig Oranje-fan nog steeds veel ergernis op. In Spanje is de arbiter ook niet altijd even geliefd. Real Betis-middenvelder Sergio Canales sprak zich anderhalve maand geleden uit over Lahoz en is door de Spaanse bond nu geschorst voor vier duels. Dit meldt Voetbal International.

Tijdens het uitduel van Real Betis tegen Cadiz (0-0) op 19 oktober 2022 ontving Canales een rode kaart van Lahoz, die binnen vijf seconden de ervaren middenvelder twee keer de gele kaart toonde. Canales was gewaarschuwd door de arbiter, waarop de speler boos reageerde: "Oke, maar als je mij niet laat praten, vraag me dan ook geen persoonlijke dingen of iets over mijn familie".

Lahoz beticht van vooringenomen beslissingen

Het incident zat Canales vier maanden later nog steeds dwars. De middenvelder was uitgeroepen tot matchwinner na het gewonnen duel tegen Real Vallodolid (2-1) en na de wedstrijd kwam Canales terug op zijn aanvaring met Lahoz, die de scheidsrechter was tijden Real Betis-Real Vallodolid. De middenvelder verklaarde dat hij ieder contact met Lahoz had vermeden en daarnaast vertelde hij dat hij geloofde dat de eerdere beslissing van de scheidsrechter met voorbedachten rade was genomen. Canales is door die uitspraak vier wedstrijden geschorst en mist zodoende de duels tegen Atletico Madrid, Cadiz, Espanyol en Osasuna. 

Oranje-fans geen fan van Lahoz

In Nederland zorgt de naam van Lahoz ook voor veel ergernis. Dit valt allemaal te herleiden naar de kwartfinale op het WK tegen Argentinië. Het duel tegen de latere Wereldkampioen werd verloren na strafschoppen, maar de Spaanse arbiter maakte gedurende de reguliere speeltijd én de verlenging enkele discutabele beslissingen. Het hoogtepunt was het onsportieve gedrag van Leandro Paredes, die in de tweede helft een bal op volle kracht de bank van het Nederlands elftal in schoot en slechts bestraft werd met geel.

Feyenoord-doelman vertrekt