Hartman staat voor debuut tijdens #NEDGIB: "Ik hoop het, maar het ligt aan de bondscoach"

Nederland speelt maandagavond haar tweede wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks. In De Kuip neemt Oranje het op tegen 'voetbaldwerg' Gibraltar. Waar Ronald Koeman Quilindschy Hartman na de voorselectie liet afvallen, zit bij Gibraltar wel een Hartman bij de wedstrijdselectie. Niels Hartman, geboren in Schoonhoven (Zuid-Holland), kan zijn officiële debuut maken tegen Nederland.

Tekst gaat verder onder de video

De ene Hartman zat dichtbij een plekje in de selectie van Oranje, terwijl Niels Hartman in het oog sprong bij de bondscoach Julio Ribas van Gibraltar. De 22-jarige geboren Nederland verhuisde namelijk op jonge leeftijd met zijn ouders naar Spanje, omdat zijn vader een baan kreeg in Gibraltar. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde het gezin, vanwege het Engelstalige onderwijs, naar het kleine Europese land: "Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond en in de tussentijd altijd in Spanje gevoetbald", vertelt hij tegenover de NOS. In Spanje speelde Hartman in de jeugd van AD Taraguilla en Algeciras CF en hier stond hij tegenover jeugdteams van Malaga, Sevilla en Real Betis.

Sprookje voor Hartman: van studie in Engeland naar internationaal voetbal

Hartman vertrok op zijin achttiende naar Engeland, waar hij werktuigbouwkunde studeerde aan de universiteit van Loughborough. Hier speelde de middenvelder destijds ook voor het universiteitsteam. Tijdens de coronapandemie keerde Hartman terug naar Gibraltar, omdat de universiteit in Engeland in lockdown ging. De geboren Nederlander speelde na zijn terugkeer drie duels voor profclub Lynx FC in de nationale competitie en sprong in het oog bij de bondscoach van het land: "Hij vroeg zich af: 'wie is die jongen? En heeft hij al een Gibraltarees paspoort?' Deze had ik toen nog niet, waarop hij tegen mijn trainer zei: als hij een paspoort krijgt, laat het me weten. Misschien roepen we hem dan wel op", laat Hartman optekenen. Het paspoort kwam er drie maanden geleden en drie weken geleden maakte bondscoach Ribas zijn belofte waar en voegde Hartman zich bij de selectie van Gibraltar voor de EK-kwalificatieduels tegen Griekenland (0-3, verlies) en Nederland.

Hartman mocht tegen Griekenland zijn debuut niet maken voor Gibraltar en kan dus mogelijk zijn eerste interland spelen tegen Nederland, het land waar hij geboren is: "Het zou zeker een droom zijn, maar ik heb geen flauw idee of ik mag debuteren. Dat ligt eraan hoe de wedstrijd zich ontwikkelt en hoe de coach erover denkt, maar natuurlijk hoop ik erop", aldus Hartman, die denkt dat de bondscoach hem een invalbeurt gunt. "Maar het blijft natuurlijk wel internationaal voetbal. We komen niet om alleen mee te doen of iemand te laten spelen omdat hij toevallig Nederlands is. De coach zal me alleen laten spelen als hij denkt dat ik kan betekenen voor het team", aldus Hartman, die weet dat Gibraltar een lastige wedstrijd tegemoet gaat. "We gaan gewoon 100% alles geven om zo goed mogelijk voor de dag te komen en hopen dan op een positief resultaat!"

Bekijk hier enkele beelden van Niels Hartman in zijn tijd bij het universiteitsteam van Loughborough:

Feyenoord-doelman vertrekt