Nederlandse ochtendkranten spreken vonnis uit: 'Zelfvertrouwen van Jong Oranje was gewoon zelfoverschatting'

Jong Oranje werd dinsdagavond uitgeschakeld op het EK Onder-21 en dat is op basis van de meegebrachte selectie een schande te noemen. De krantenkoppen liegen er niet om op woensdagochtend en niet alleen de spelers, maar ook Erwin van de Looi krijgt de wind van voren.

Het Algemeen Dagblad liet geen spaan heel van de houding waarmee de jeugdinternationals zijn afgereisd naar het Europees Kampioenschap in Tblisi. 'Waar bondscoach Erwin van de Looi en zijn beloften op goud mikten, eindigt het toernooi al in de groepsfase', schrijft het medium. 'Het zelfvertrouwen waarmee Jong Oranje in Tbilisi arriveerde, bleek vooral zelfoverschatting', luidt het oordeel van de krant.

Bij winst op Jong Georgië was de kwartfinale een feit, maar de punten werden opnieuw gedeeld. 'De twee eerdere gelijke spelen tegen België en Portugal waren geen opwarmers voor een succesvolle groepsfinale waarin orde op zaken moest worden gesteld. Het waren juist voorbodes voor een groot fiasco in een met bijna 45.000 toeschouwers volgepakte stadion van Dinamo Tbilisi'. 

'Het dienstverband van Erwin van de Looi bij de KNVB is ondanks achttien ongeslagen duels op een rij op een mislukking uitgelopen. De manier waarop het elftal van Van de Looi zich tegen de nummer 78 van de FIFA-ranking in de tweede helft zonder bezieling naar de zege probeerde te breien, was een schande voor het Nederlands voetbal', steekt De Telegraaf van wal.

'Overigens liet Van de Looi na de zeperd in de zuidelijke Kaukasus onbewust zijn ware aard zien. Tekenend voor zijn meedoen-is-belangrijker-dan-winnen-mentaliteit is het feit dat hij zelf met een goed gevoel terugkijkt op zijn periode in Zeist. Michael Reiziger zal de scherven als nieuwe coach bij Jong Oranje moeten opvegen. Van de Looi’s zoektocht naar een mooie nieuwe club wordt er na dit mislukte EK niet makkelijker op', besluit de ochtendkrant.

Feyenoord-doelman vertrekt