Gaat Feyenoord als tweede Nederlandse club na 2010 de kwartfinale overleven?

Feyenoord staat op de drempel van de halve finale van de Europa League. In Rotterdam werd een belangrijke eerste stap gezet door 1-0 te winnen van AS Roma. In Italië kan het team van Arne Slot de klus klaren en zodoende de eerste club worden na Ajax in 2017 worden die de kwartfinale van de Europa League overleeft. Hoe presteerden de Nederlandse teams sinds 2010 in de kwartfinale van het Europese toernooi?

Feyenoord sinds 2010: 1x kwartfinale (in 2022/23)

De afgelopen dertien jaar wist Feyenoord geen enkele keer eerder door te stomen tot de kwartfinale van de Europa League. Slot en zijn team hebben het sowieso al uitstekend gedaan, maar kunnen geschiedenis schrijven wanneer ze AS Roma minimaal op een gelijkspel houden.

Ajax sinds 2010: 2x kwartfinale (in 2016/17 en 2020/21)

De meest recente Europa League-campagne van Ajax eindigde dramatisch met uitschakeling door Union Berlin. Eerder, in het seizoen 2020/21 behaalden de Amsterdammers de kwartfinale. Hier werd de club uitgeschakeld door AS Roma. In Amsterdam werd 1-2 verloren en in Rome eindigde het duel in 1-1.

Ajax had vier jaar daarvoor een succesvollere campagne in de Europa League met Peter Bosz aan het roer. De Amsterdammers stonden in de kwartfinale tegenover Schalke 04 en schakelden over twee duels de Duitse club uit. In Amsterdam werd 2-0 gewonnen en in Gelsenkirchen verloor Ajax met 3-2, maar dit was voldoende voor de halve finale. De Amsterdammers stoomden uiteindelijk door naar de finale, ten koste van Olympique Lyon. De finale verloor Ajax van Manchester United (0-2), waar José Mourinho aan het roer stond.

AZ sinds 2010: 2x kwartfinale (in 2013/14 en 2011/12)

AZ staat dit seizoen in de kwartfinale van de Conference League, maar was tien jaar geleden succesvol in de Europa League. In 2014 werden de Alkmaarders uitgeschakeld door Benfica in de kwartfinale van het Europese toernooi, nadat eerder werd afgerekend met Slovan Liberech en Anzji. Twee jaar eerder bereikte AZ ook de kwartfinale, maar destijds was Valencia te sterk over twee wedstrijden. De Alkmaarders hadden daarvoor afgerekend met Anderlecht en Udinese.

PSV sinds 2010: 1x kwartfinale (in 2010/11)

PSV overwinterde dit seizoen in de Europa League als tweede in de groep met Arsenal, maar werd in de play-offronde utigeschakeld door Sevilla. Ruim tien jaar geleden kenden de Eindhovenaren hun laatste grote succes in de Europa League toen zij de kwartfinale bereikten. In deze ronde was Benfica te sterk over twee duels. PSV schakelde voor de kwartfinale eerst OSC Lille en Rangers FC uit.

FC Twente sinds 2010: 1x kwartfinale (in 2010/11)

FC Twente was, na eerder te zijn gedegradeerd en kampioen te zijn geworden van de Keuken Kampioen divisie, dit seizoen weer van de partij in de voorrondes van de Conference League. Ruim tien jaar geleden presteerde FC Twente ook uitstekend in de Europa League. In de kwartfinale werden de Tukkers uitgeschakeld door Villarreal, nadat FC Twente eerder twee Russische team uitschakelde in de vorm van Rubin Kazan en Zenit St. Petersburg.

Ook interessant