Ronald de Boer ziet zwakke Oranje-verdediging: "Die zijn zielsongelukkig in dit systeem"

Ronald de Boer ziet dat Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk niet goed in het 5-3-2 systeem van Ronald Koeman passen. Volgens de oud-international voelt vooral De Ligt zich niet op zijn gemak in dit systeem en is dit te zien aan zijn spel.

Van Dijk en De Ligt niet blij

Ten eerste bespreken de aanwezige analisten de rol van Virgil van Dijk. Volgens de tafelgasten wekte hij de indruk dat hij zich niet helemaal op zijn gemak voelde in een systeem met, op papier, vijf verdedigers. “Maar dat geldt voor De Ligt precies hetzelfde. Die voelt zich gewoon zielsongelukkig als rechter centrale, dat merk je aan alles”, zegt De Boer.

“Waar zit dat hem dan in?”, vraagt presentator Wytse van der Goot zich vervolgens af. Aan de hand van wedstrijdbeelden komt De Boer met een uitleg. “Hij wordt hier ingespeeld op de plek van rechtsback, en dat is hij niet gewend. Dan heeft hij de zijlijn naast zich, terwijl hij normaal veel meer naar het midden staat, dan heeft hij opties rechts, links én in de diepte”, vertelt de analist.

Terug naar 4-3-3

Het Nederlands elftal speelde geen sterke eerste helft tegen de Ieren, waardoor Koeman zijn formatie omzette naar een 4-3-3 in het tweede bedrijf. De Ligt kwam daardoor weer in een systeem te spelen met slechts één centrumverdediger naast hem. “Dat wil hij veel liever, in de duels komen. Hij is met vier man achterop veel beter en dat is met Van Dijk hetzelfde.” Mocht Koeman in de volgende interlandperiode vasthouden aan de 5-2-3-formatie, vindt De Boer dat Stefan de Vrij als rechter centrale verdediger moet fungeren. “Die is dat veel meer gewend.”

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Ierland-Nederland’

Oranje op rapport na nipte overwinning op Ierland

VIDEO GOAL: Wout Weghorst schiet Nederland op voorsprong in Ierland (1-2)

Frimpong wil met Oranje naar het EK: "In dit systeem komen mijn kwaliteiten beter tot zijn recht"

VIDEO GOAL: Oranje naast Ierland via strafschop Gakpo (1-1)

VIDEO GOAL: Nederland snel in de problemen na strafschop in derde minuut (1-0)

Opstelling Oranje: Koeman gunt Wieffer en De Ligt een basisplaats

Geertruida niet bij Oranje-selectie in Dublin, Aké vraagteken

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers