Van Hooijdonk zeer kritisch op Oranje-international: "Ik heb het niet gezien"

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk hebben weinig positiefs te melden over het Nederlands elftal na de nederlaag tegen Frankrijk (4-0). Beide analisten vonden met name één speler behoorlijk tegenvallen.

Van der Vaart vindt niet dat Oranje zich kan verschuilen achter de systeemwijziging van 5-3-2 naar 4-3-3. "Als je aan de bal zo slecht bent en als je zulke ballen inlevert, dan kun je elk systeem spelen wat je wil...", steekt hij na afloop van de wedstrijd van wal bij de NOS. "Natuurlijk missen we heel veel spelers, maar dan hoef je nog niet elke keer de bal naar de verkeerde kleur te spelen. Het gebeurde al in de eerste fase. Normaal zijn dat simpele ballen. Voor Frankrijk was dat heerlijk".

Ook het kwaliteitsverschil mag volgens de oud-middenvelder geen excuus zijn. "Je moet hier wel over nadenken. Je kunt niet zeggen: we hebben wat verkeerds gegeten en we zijn weggespeeld. Dat is te makkelijk. Marten de Roon kwam te vaak aan de bal. Het was helemaal niets".

Van Hooijdonk sluit zich aan bij de woorden over De Roon. "We hebben heel vaak discussie gehad over De Roon. Eigenlijk hoor je dan: tegen goede tegenstanders moet je hem opstellen. Vandaag stel je hem op en wat brengt hij dan? Ik vind het een leuke gozer, maar in topvoetbal telt dat niet. Verdedigend werk, ballen afpakken: dat is zijn kracht, maar ik heb het niet gezien".

De voormalig topspits is wel goed te spreken over Xavi Simons. "Je ziet dat hij aan de bal slimme keuzes maakt. Hij had een paar keer een goede combinatie, een slim hakballetje. Ik twijfel niet of hij zich staande kan gaan houden op dit niveau".