Sierd de Vos niet bestraft voor uitspraken over 'knipoog-Kroaat' Domagoj Vida

Sierd de Vos wordt niet veroordeeld voor zijn opmerking over het uiterlijk van Domagoj Vida tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Besiktas en Ajax (1-2) in november 2021. De rechtbank Midden-Nederland noemt de uitspraken 'niet grappig, maar misplaatst en smakeloos'. Desondanks blijft een straf achterwege.

Toen Besiktas-verdediger Vida voorafgaand aan het Champions League-treffen de hand van Ajax aanvoerder Dušan Tadić schudde, zei De Vos in zijn commentaar bij Ziggo Sport het volgende: "Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het meespelen van Vida. Die is namelijk zo lelijk: normaal gesproken mag hij op dit tijdstip niet spelen, omdat er veel kinderen kijken".

Vida spande vervolgens een zaak aan tegen De Vos. De 'knipoog-Kroaat' eiste een rectificatie en 5000 euro aan immateriële schadevergoeding. De rechtbank oordeelde dat het recht op vrijheid van meningsuiting van De Vos zwaarder weegt dan het belang van Vida bij eerbiediging van zijn eer en goede naam en dat de uitlating van de commentaar dus niet onrechtmatig was. "De rechtbank kwalificeert de uitlating als een misplaatste en tevens smakeloze grap. Dat het hier een grappig bedoelde opmerking betreft (die niet grappig ís, maar misplaatst en smakeloos), is ook voldoende duidelijk voor het publiek", zo valt te lezen in het vonnis.

De rechtbank gaat ervan uit dat niemand de opmerking van De Vos serieus heeft genomen. "Evenmin wordt de eister door de gedaagde ergens van beschuldigd. De uitlating betreft dus geen mededeling of beschuldiging van feitelijke aard".