Overzicht: Overmars zoveelste schandaal in korte tijd bij Ajax

In de afgelopen jaren heeft Ajax al de nodige klappen te verduren gekregen. Al een aantal keer pakte donkere wolken zich samen boven de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Het schandaal rond Marc Overmars is de donkerste bladzijde uit het boek van schandalen bij Ajax. Een overzicht van wat er de laatste jaren zoal misging...

(1) Ajax in de maag met Pro-mes

In december 2020 werd Ajax opgeschrikt door de arrestatie van Quincy Promes. De aanvaller zou zich schuldig hebben gemaakt aan het neersteken van zijn eigen neef. Tijdens een familiefeest zou Promes na een ruzie zijn familielid te lijf met een mes. Een jaar later, toen Promes al vertrokken was naar Moskou, kwam het nieuws naar buiten dat justitie de voetballer vervolgt voor poging tot doodslag.

(2) Vinkje van Haller

Twee maanden na de Promes-rel kreeg Ajax te maken met een andere rel. Zo vergaten de Amsterdammers hun recordaankop Sébastien Haller in te schrijven voor de Europa League. Bij de inschrijving van de knock-out-fase van het toernooi, zou teammanager Jan Siemerink zijn vergeten een vinkje achter de naam te plaatsen van Haller, die een maand eerder nog voor 22,5 miljoen euro over kwam van West Ham United.

De plaspil van Onana

Nog geen week na de vinkjes-gate kreeg Ajax de volgende klap alweer te verduren. Zo kwam op 5 februari 2021 het nieuws naar buiten dat André Onana een dopingschorsing aan zijn broek had hangen. De doelman mocht in eerste instantie een jaar lang niet voetballen, maar zag zijn schorsing later terug worden gebracht naar negen maanden. Onana had zich schuldig gemaakt aan het slikken van het middel Furosemide.

Illegaal feest Neres

In mei 2021 kwam een andere speler van Ajax in aanraking met de politie. Zo werd David Neres angehouden op een illegaal feest in zijn vaderland Brazilië. De aanvaller werd samen met collega-voetballer Robert Arboleda opgepakt toen zijn aanwezig waren op een illegaal feest. Destijds mochten uitgaansgelegenheden vanwege corona niet langer open zijn dan tot 21:00 uur. Na de nachtelijke politie-inval zouden de twee voetballers na vijf minuten al weer op vrije voeten staan.

Mishandeling Labyad

In oktober 2021 kwam wederom een speler van Ajax slecht in het nieuws. Zakaria Labyad zou zich schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling van een aannemer die bezig was met een klus aan zijn villa. In juli 2020 kregen Labyad en enkele familieleden het aan de stok met de aannemer over een niet-betaalde rekening. De aannemer kreeg geen contact meer met Labyad en ging verhaal halen bij zijn woning. Daar zou hij klappen hebben ontvangen en bedreigd zijn met een vuurwapen.

Cryptocoin Overmars

In november 2021 kwam Marc Overmars voor het eerst negatief in het media. Overmars was verbonden met het bedrijf Xpose Protocol, dat handelde in cryptomunten. De koers van de Xpose-munt schoot snel in de lucht, maar daalde even snel. Het project bleek een grote scam te zijn, waarbij in totaal zo'n 125 miljoen dollar verdampte. Door de samenwerking met verschillende bekende figuren, onder wie Overmars, steeg de waarde van de munt snel. Later legde Overmars zijn taken binnen het bedrijf neer en gaf toe dat hij zich er vooraf beter in had moeten verdiepen. 

Corona in Portugal

Tijdens het trainingskamp van Ajax in januari 2022 vlogen vier met corona besmette spelers 'gewoon' terug naar Nederland. Dat ging niet samen met de coronaregels in Portugal, waar iedereen met een positieve coronatest direct in quarantaine moet en pas bij een negatieve test het land mag verlaten. Ajax negeerde de quarantaineregels en vloog de vier spelers met een privéjet terug naar Amsterdam, iets wat ook tegen de Nederlandse regels zijn; vliegen met corona mag namelijk niet. 

Dickpicks van Overmars

Begin februari 2022 maakte Ajax laat op de zondagavond bekend dat Overmars niet langer de functie van directeur voetbalzaken bekleedt. Overmars zou zich schuldig hebben bevonden aan grensoverschrijdend gedrag bij vrouwelijke collega's. Hierbij zou Overmars dickpicks hebben verstuurd en stalking-achtig gedrag' hebben vertoond. Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s lag ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen.