KNVB ziet een positieve trend, maar is kritisch: 'Nog niet genoeg'

Volgens een rapport van de KNVB gaat het steeds beter in de Nederlandse stadions. Zo is een daling van 11 procent bekend gemaakt van het aantal incidenten ten opzichte van het seizoen 2023-2024. En ten opzichte van een seizoen daarvoor ligt het huidige percentage nog 16 procent lager. 

Een totaal van 150 zaken

In totaal zijn er 816 wedstrijden gespeeld verdeeld over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, de KNVB Beker, play-offs en de Johan Cruijff Schaal. Uiteindelijk is er 150 keer een (voor)onderzoek gestart naar wanordelijkheden, zo vermeldt de KNVB. Van deze 150 zaken die zijn behandeld door de aanklager betaald voetbal, zijn er 60 geseponeerd. Dat houdt in dat in die gevallen de clubs zelf niets te verwijten was. 

Meer dan 1000 stadionverboden

Een daling in de cijfers is nog niet genoeg volgens de KNVB, zo stelt directeur Marianne van Leeuwen: ''De KNVB is nog niet waar het wil zijn.'' In het seizoen 2023/24 deelde de bond 1008 stadionverboden uit. In de meeste gevallen ging het om openlijke geweldpleging (16%), het bezitten en/of dragen van gezichtsbedekkende kleding (13%) en het bezitten en/of afsteken van vuurwerk (11%). Over het naar beneden brengen van deze aantallen zegt Van Leeuwen het volgende: ''Voor de weg die we samen met onze partners zoals het OM, de politie, gemeenten, kabinet en ministerie willen afleggen, hebben we een routekaart met 50 maatregelen. Deze zijn gericht op preventie, opsporing, straffen én het stimuleren van goed gedrag.'' 

Eerder sprak Marianne van Leeuwen al eens over de doelstellingen van Oranje. Benieuwd naar wat ze te zeggen had? Hier lees je wat de KNVB voor ogen heeft met Oranje. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers