Spanje wil strafschoppen mijden, Frankrijk aast op doelpunten

Spanje en Frankrijk gaan uitmaken wie er een plek in de finale bemachtigt. Beide landen zijn favorieten voor de eindzege, dus het belooft een spannende wedstrijd te worden. Maar hoe zijn de onderlinge resultaten? En waar zitten mogelijke problemen voor beide ploegen? Voetbalflitsen komt met cijfers en statistieken.

Hoe vaak speelden Spanje en Frankrijk tegen elkaar?

Spanje en Frankrijk speelden 37 keer tegen elkaar. La Roja won er 16, Les Bleus wonnen er 13 en er waren zeven gelijke spelen. Frankrijk en Spanje hebben elkaar vier keer ontmoet op het EK. Frankrijk won de finale van EURO 1984 met 2-0 tegen Spanje in Parc des Princes om de trofee voor het eerst in de wacht te slepen. Michel Platini (vrije trap) en Bruno Bellone scoorden voor Frankrijk. 

Wanneer troffen Spanje en Frankrijk elkaar voor het laatst?

De meest recente ontmoeting tussen Frankrijk en Spanje was in de finale van de UEFA Nations League 2020/21 in Milaan op 6 oktober 2021. Frankrijk won de trofee na een 2-1 overwinning dankzij doelpunten van Karim Benzema (66') en Kylian Mbappé (80'). Mikel Oyarzabal (64') had Spanje op voorsprong gezet.

Wie bereikt de finale; Spanje of Frankrijk?

Spanje kan voor de vijfde keer de finale van het EK bereiken, na 1964, 1984, 2008 en 2012. Alleen (West-)Duitsland (6) heeft meer dan vier keer de finale gehaald. Spanje is doorgegaan in vier van zijn vijf halve finales op het EK en werd alleen uitgeschakeld na strafschoppen tegen Italië op EURO 2020 (1-1, 4-2 na strafschoppen).

Frankrijk kan voor de vierde keer de finale van het EK bereiken, na 1984, 2000 en 2016 (onder Didier Deschamps). Frankrijk bereikte de finale op drie van de laatste vier grote toernooien: EURO 2016 (verloren), WK 2018 (gewonnen), WK 2022 (verloren), allemaal onder Deschamps. Ze werden uitgeschakeld na strafschoppen tegen Zwitserland op EURO 2020, toen Kylian Mbappé de enige speler was die vanaf de stip miste.

Angst voor strafschoppen bij Spanje

Elk van de laatste drie uitschakelingen van Spanje op grote toernooien (WK/EK) was op strafschoppen: tegen Rusland op het WK van 2018 in de achtste finales (Koke en Iago Aspas misten), Italië in de halve finales van EURO 2020 (Dani Olmo en Álvaro Morata misten) en Marokko op het WK van 2022 in de achtste finales (Spanje miste alle drie de penalty's:  Pablo Sarabia, Carlos Soler en Sergio Busquets). 

Doelpuntenprobleem Frankrijk

Frankrijk won op 14 november 2023 een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gribaltar met 14-0. Sindsdien hebben Les Bleus 11 doelpunten gescoord in 10 wedstrijden. Frankrijk zou er voor het eerst sinds een reeks van zeven, van mei tot september 2010 niet in kunnen slagen om meerdere doelpunten te maken in zeven opeenvolgende wedstrijden. Dit negatieve record omvatte hun uitschakeling in de groepsfase op het WK 2010.

De andere halve finale is die van Nederland tegen Engeland. Bekijk hier het combi-elftal van beide landen.

Feyenoord-doelman vertrekt