Berghuis wordt onderuit gehaald met statistieken: "Hoe kun je zo'n interview geven?"

Kenneth Perez vindt dat Steven Berghuis het 'meest opvallende interview van het seizoen' gaf na afloop van Ajax - RKC. De ESPN-analist onderbouwt zijn mening met een aantal statistieken, die volgens hem aantonen dat Berghuis iets te hoog van de toren blies in gesprek met ESPN.

"Het interview van Steven Berghuis vond ik het meest opvallende interview van het seizoen", opent Perez bij Voetbalpraat. "Ik ben er voorstander van, dat spelers zeggen wat ze van iets vinden en wat ze dwars zit. Ik vind dat spelers dat echt mogen doen. Ik ga ook absoluut geen waardeoordeel vellen over wat Berghuis zei gisteren."

Statistieken tonen ander beeld

"Ik sloeg daar wel op aan: is dat wel zo?", gaat Perez verder over de uitspraken van Berghuis. De buitenspeler van Ajax noemde zichzelf met Bergwijn 'een van de beste spelers in de Eredivisie'. "Dus ik heb even naar de cijfers gekeken. Met wat ik zie ben ik het er niet mee eens. De cijfers liegen er ook niet om. Bergwijn komt nog redelijk in de buurt, maar Berghuis in de verste verte niet. Goals en assists zijn vrij belangrijk voor een aanvaller, toch? Bergwijn staat in die lijst twaalfde, Berghuis zestiende. Daartussen staan Thy, Til en Lauritsen. Die horen niet bij de besten, toch?"

"Op basis van gecreëerde kansen uit open spel per negentig minuten, staat Bergwijn derde. Dat is goed, maar Berghuis staat 25ste. Ik heb gekeken naar balheroveringen, intercepties, gecreëerde kansen en balbezit heroverd in de final third: zijn beste positie op die lijstjes is achttiende. Dat is niet een van de besten", besluit Perez.

Perez bij Voetbalpraat:

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers