Nederlandse enclave bij Royal Antwerp FC

Royal Antwerp is een ware topclub bij onze Zuiderburen. Twee seizoenen geleden was het ‘onze’ Mark van Bommel die de Belgen aan het landskampioenschap hielp. Het was zijn eerste seizoen en hij werd dankzij deze prestatie benoemd tot trainer van het jaar in België. Deze zomer nam Van Bommel echter afscheid in tranen, maar er zijn nog tal van andere Nederlanders die het succes van Royal Antwerp willen voortzetten. Er is sprake van een Nederlandse enclave binnen de Belgische topclub, maar wie maken daar komend seizoen deel van uit?

Vincent Janssen

Eén van de spelers die tegelijk met Mark van Bommel binnenkwam, was Vincent Janssen. In zijn eerste seizoen maakte de van Monterrey overgekomen spits maar liefst 21 doelpunten in 46 wedstrijden. Afgelopen seizoen waren dat er 17, waaronder de goal tegen FC Barcelona in de groepsfase van de Champions League. In eigen huis scoorde Janssen de 2-1, maar deze werd wegens bijzonder nipt buitenspel afgekeurd. Enkele minuten later was het alsnog raak! De voormalig Oranjespeler schoot Antwerpen naar de zevende hemel en kreeg in de slotfase een verdiende applauswissel. Met 94 gespeelde duels is Janssen na Frans van Rooij (173) de Nederlander met de meeste wedstrijden voor de Rood-Witten.

Jurgen Ekkelenkamp

Ook Jurgen Ekkelenkamp maakt na twee jaar nog steeds deel uit van de Belgische ploeg. De middenvelder kwam over van Hertha BSC, maar zal bij veel Nederlanders bekendstaan als speler van de succesvolle Ajax-lichting uit 2019. Ekkelenkamp beleefde daar een opvallend Champions League-debuut. De toen negentienjarige middenvelder viel in tijdens de kwartfinale tegen Juventus. Tijdens een gevaarlijke counter van de Italiaanse club werkte Ekkelenkamp niemand minder dan Cristiano Ronaldo naar de grond. ‘Ik dacht alleen, hij mag niet nog een keer scoren’, vertelde de middenvelder die met een gele kaart bestraft werd. Inmiddels is de Nederlander al 91 keer uitgekomen voor Antwerp.

Gyrano Kerk

In de zomer van 2023 maakte ex-Eredivisionist Gyrano Kerk zijn transfer van Lokomotiv Moskou naar Antwerpen. De rechtsbuiten begon zijn carrière bij FC Utrecht, waar hij maar liefst 175 wedstrijden voor speelde. Zijn internationale hoogtepunt kende Kerk echter pas bij Antwerp: voor het eerst werd de aanvaller opgeroepen voor het nationale elftal van Suriname. Kerk scoorde afgelopen seizoen vier doelpunten in 42 wedstrijden. Zijn belangrijkste was misschien wel die tijdens de laatste reguliere competitiewedstrijd tegen Union Sint-Gillis: Kerk profiteerde van een fout achterin en redde Antwerp van een nederlaag tegen de koploper.

Tjaronn Chery

Nieuw dit seizoen is Tjaronn Chery. De aanvallende middenvelder maakte vorig jaar op huurbasis zijn rentree bij NEC. De twee hebben een goede relatie en dus was het wachten op een definitieve transfer naar Nijmegen, totdat Royal Antwerp in beeld kwam. Chery wilde graag nog eens voor een topclub spelen en verkoos Antwerp daarom boven NEC. De linkspoot maakte zes goals en gaf vier assists in achttien wedstrijden voor de Nijmegenaren. Niet voor niets werd hij in zijn laatste maand bij NEC uitgeroepen tot Speler van de Maand in de Eredivisie.

Marc Overmars

In 2022 veranderde er veel voor de Rood-Witten. Zo werd de staf haast volledig vernieuwd met maar liefst zeven Nederlanders, waaronder Van Bommel en Marc Overmars, maar de club kreeg ook een nieuwe sponsor: betFIRST Sport. Door de deal van vijf jaar is de shirtsponsor ook dit jaar weer van de partij, in tegenstelling tot Marc Overmars.

Naar aanleiding van het versturen van grensoverschrijdende berichten vertrok hij in 2022 bij Ajax. Een maand later tekende hij al voor Royal Antwerp, dat mede dankzij zijn technische leiding kampioen van België werd. Overmars haalde spelers als Toby Alderweireld en Vincent Janssen, maar helaas voor hem is hij vanwege die overschrijdende berichten voor een jaar geschorst door de FIFA. Sinds de uitspraak in januari is de technisch directeur al niet meer werkzaam, maar de club hoopt dat in de toekomst anders te zien. ‘Na afloop van zijn schorsing zal Overmars zijn rol opnieuw opnemen. Wij zijn nog steeds van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen’, aldus Royal Antwerp in zijn verklaring.

In de nog korte tijd dat de Nederlander werkzaam was voor Antwerp, bewerkstelligde hij twee recordtransfers. Allereerst met de verkoop van Willian Pacho: de verdediger verkaste voor negen miljoen euro naar Eintracht Frankfurt. Enkele maanden later verkocht Antwerp ook Gaston Avila. De Argentijn werd door de technisch directeur binnengehaald voor 4,4 miljoen en aan Overmars’ oude club Ajax verkocht voor wel 12,5 miljoen euro. Overmars is met zijn kennis en expertise dus een belangrijke schakel geweest in het succes van Antwerp.

De rechterhanden van Van Bommel

Van Bommel kwam bij zijn aanstelling in Antwerp niet alleen. Bij de staf kwam een Nederlands zevental te zitten. Andries Ulderink, John Stegeman en Jürgen Dirkx werden alle drie aangenomen als assistent coach van Van Bommel. Inmiddels hebben Ulderink en Dirkx afscheid genomen, maar Stegeman heeft zijn functie behouden. Hij is vanaf nu de assistent coach van Jonas De Roeck, opvolger van Mark van Bommel. Stegeman zal komend seizoen opnieuw samenwerken met Alex Abresch en Marco Heering. De twee Nederlanders zijn respectievelijk video-analist en scout.

Feyenoord-doelman vertrekt