BIZAR! Voormalig bondscoach Ghana mocht Kudus niet opstellen: "Bij verlies zou ik worden ontslagen"

Opmerkelijk nieuws uit Ghana waar voormalig bondscoach Kwesi Appiah in een interview met Ghanese media heeft aangegeven dat het oproepen van onder andere Mohammed Kudus hem bijna zijn baan als bondscoach van het Afrikaanse land gekost: "Er werd mij verteld dat ik ontslagen zou worden als ik zou verliezen", vertelt de voormalig bondscoach van Ghana. 

In 2019 speelde Ghana de thuiswedstrijd in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup tegen Zuid-Afrika. Toenmalig bondscoach Appiah besloot om enkele jonge spelers op te roepen voor het duel tegen Zuid-Afrika, waaronder Mohammed Kudus. Deze keuze kwam Appiah op een hoop kritiek te staan: "Sommige individuen vonden dat deze jonge spelers een oproep voor het nationale voetbalteam niet verdiende", aldus de Ghanese coach. Kudus, toen in dienst van het Deense FC Nordsjaelland, begon dat duel op de bank, terwijl een andere jonge speler, Gideon Mensah, in de basis begon. De laatstgenoemde maakte de negentig minuten vol voor Ghana, terwijl Kudus na een uur spelen zijn debuut voor in het nationale elftal mocht maken. De aanvaller annex middenvelder luisterde zijn debuut op met een treffer in de 80ste minuut en schoot Ghana daarmee naar een 2-0 overwinning. Voor bondscoach Appiah destijds een hele belangrijke, zo blijkt nu: "Mijn baan was in gevaar. Er werd mij verteld dat ik ontslagen zou worden als er verloren zou worden. Het maakte mij niets uit, want ik voelde dat wat ik deed goed was voor mijn land", aldus Appiah.

De loopbaan van Appiah en Kudus

Appiah werd in 2017 aangesteld als bondscoach van Ghana, maar slaagde er niet in om zich met het Afrikaanse land te kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland. In 2019 bereikte hij met Ghana de achtste finale op de Afrika Cup, maar vervolgens wist hij zich niet te kwalificeren voor de African Nations Championship. In januari 2020 werd Appiah ontslagen als bondscoach en sindsdien is hij werkloos. De bondscoach had echter wel een neus voor talent, daar Kudus uitgroeide tot ster van Ghana op het WK. De Ajacied scoorde twee in de groepsfase van het WK, maar het Afrikaanse land wist zich niet te kwalificeren voor de knock-outfase. Kudus wordt daarnaast in verband gebracht met een winterse transfer.