10 redenen waarom Louis van Gaal de nieuwe trainer van Feyenoord moet worden

Nu Giovanni van Bronckhorst heeft aangekondigd na dit seizoen te zullen vertrekken als trainer van Feyenoord, kan het grote speculeren over zijn opvolger beginnen. Wie staat er volgend jaar voor de groep bij de Rotterdammers? Henk Fraser, Maurice Steijn, Dick Advocaat en Dirk Kuyt zijn allemaal namen die genoemd worden, maar wij hopen stiekem op Louis van Gaal. Tien redenen waarom de 67-jarige Van Gaal de opvolger van Van Bronckhorst moet worden!

1. Zijn vrouw Truus is Feyenoord-supporter

Truus van Gaal liet vorig jaar in gesprek met RTL Boulevard weten dat ze het heerlijk vindt dat haar man momenteel clubloos is. Zelf zit zij er namelijk niet op te wachten om weer te verhuizen: "Hij weet dat ik het liever niet wil, maar ik kan hem ook niet vastplakken. Als hij iets aanvaardt, ga ik toch wel weer mee hoor. Ik laat hem niet gaan." De kans bestaat echter dat Truus openstaat voor één laatste kunstje van Louis: Feyenoord. Bij Ziggo Sport vertelde Van Gaal namelijk dat zijn vrouw supporter is van de Rotterdammers. Bovendien lekker dicht bij huis!

Anekdote Van Gaal over zijn vrouw en Feyenoord-fan Truus

2. Laatste kunstje bij Feyenoord?

Louis van Gaal zit sinds zijn ontslag bij Manchester United in 2016 zonder club. Een bewuste beslissing, want aanbiedingen kreeg de 67-jarige trainer genoeg. Bij het programma Zomergasten achtte hij de kans heel klein dat hij nog een aanbieding zou accepteren. Toch is er één land waar hij altijd grote successen heeft gevierd en waar hij mogelijk nog voor openstaat: Nederland. Met Ajax won hij in de jaren '90 op nationaal en internationaal gebied alles, AZ maakte Van Gaal in het seizoen 2008/2009 kampioen en Oranje hielp hij aan een onverwachte derde plek op het WK 2014. Laatste kunstje bij Feyenoord maakt de cirkel rond: beginnen en afsluiten in Nederland.

3. Van Gaal garantie voor succes

Vanuit het perspectief van Feyenoord zou Van Gaal ook geen onlogische keuze zijn: ondanks de vijf prijzen in vier jaar tijd onder Van Bronckhorst is het spel de laatste jaren niet geweldig en vallen de prestaties in de competitie tegen. Bij Louis van Gaal zijn een aantal dingen zeker: attractief voetbal, goede prestaties en hij maakt spelers aantoonbaar beter. In zijn trainerscarrière pakte Van Gaal overal waar hij werkte, zonder uitzondering, prijzen. 20 stuks in totaal. Een garantie voor succes dus.

4. Van Gaal krikt waarde spelers op en maakt ze beter

Terugkomend op punt drie: Louis van Gaal maakt spelers aantoonbaar beter. Het beste voorbeeld daarvan is het WK 2014, waar hij steevast met drie Feyenoorders in de basis speelde: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. Na een succesvol WK ontvingen de Rotterdammers voor het trio ruim 25 miljoen euro. Mede dankzij Louis van Gaal. Bij zijn clubs liet de oefenmeester tal van grote talenten doorbreken, die uitgroeiden tot gerenommeerde vedettes: David Alaba, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Andres Iniesta en Xavi. Geen onaardig lijstje en voor een club als Feyenoord, waar de jeugdopleiding een prominente rol speelt, van groot belang.

5. Levert mooie televisie en persconferenties op

Niet onbelangrijk voor ons televisiekijkers: interviews en persconferenties met Louis van Gaal leveren altijd leuke momenten op. Waar Van Gaal ook werkte, hij zorgde altijd voor spraakmakende momenten met journalisten en andere trainers. Wij verheugen ons er nu al op!

6. Wil Ronald Koeman laten zien dat hij wél kampioen kan worden met Feyenoord

Toen Ronald Koeman in 2004 trainer was van Ajax, was Louis van Gaal technisch directeur van de Amsterdammers. Het boterde bepaald niet tussen het duo, zo vertelde Koeman later in zijn biografie. Van Gaal gaat steeds meer op de stoel van Koeman zitten, bemoeit zich volgens de huidige bondscoach overal mee, en als hij op de Ajax Business Associates stelt dat onder Koeman de 'Ajax-filosofie verloren is gegaan' is de maat vol. De beleidsbepalers kiezen de kant van Koeman en Van Gaal wordt ontslagen. Hoewel Koeman het tussen 2011-2014 uitstekend heeft gedaan bij Feyenoord, werd hij nooit kampioen. De ultieme lange neus als Van Gaal daar nu wel in slaagt?

7. Wraak op Ajax?

Op 16 november 2011 werd Louis van Gaal aangesteld als algemeen directeur van Ajax. Vanaf juli 2012 zou Louis aan de slag gaan in Amsterdam, maar deze aanstelling werd later teruggedraaid omdat de beslissing was genomen achter de rug van enkele belangrijke beleidsbepalers. In hoger beroep werden de tegenstanders van Van Gaal in het gelijk gesteld en de aanstelling van Van Gaal ongeldig verklaard. Die liet op zijn beurt weten er zeer van te balen: "Natuurlijk is dat teleurstellend en doet dat pijn, want Ajax bestrijkt een deel van mijn leven."

8. Van Gaal kan Feyenoord niet blijven afwijzen

Toen Louis van Gaal in 2014 nog bondscoach van Oranje was, benaderde Martin van Geel hem al om trainer van Feyenoord te worden. Van Gaal bedankte toen, maar dit kan hij natuurlijk niet eeuwig blijven doen ;-). Wint de aanhouder? Wie zal het zeggen!

9. Alleenheerser worden?

Louis van Gaal is op dit moment al de meest succesvolle trainer aller tijden in de Eredivisie: als trainer van een Nederlandse club won hij liefst twaalf hoofdprijzen. Evenveel als Guus Hiddink. Dat record zal hij ongetwijfeld alleen in handen willen krijgen en bij Feyenoord krijgt hij daar de kans op.

10. Uniek record voor het oprapen

Een ander record dat hij kan pakken: geen enkele trainer in de Eredivisie is er ooit in geslaagd om met drie verschillende clubs kampioen te worden. Louis van Gaal staat momenteel op twee (Ajax 3x en AZ 1x). Bij Feyenoord kan hij daar voor zorgen.