Maker winnende treffer in WK-finale 1990 overleden

Andreas Brehme, de Duitse topvoetballer, is op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij was vooral bekend vanwege zijn beslissende doelpunt vanaf de penaltystip in de WK-finale van 1990 tegen Argentinië, waarmee hij West-Duitsland naar de wereldtitel schoot.

Op maandagavond rond 23.30 uur werd het alarmnummer gebeld, en Brehme werd naar de eerste hulp van het ziekenhuis aan de Ziemssenstrasse in München gebracht, in de buurt van zijn huis. Ondanks reanimatiepogingen op weg naar het ziekenhuis, kwam de hulp te laat.

Brehme begon zijn professionele carrière bij Saarbrücken en speelde vervolgens voor Kaiserslautern, Bayern München, Internazionale en Real Zaragoza, voordat hij terugkeerde naar Kaiserslautern om daar zijn loopbaan af te sluiten. Bij Internazionale vormde Brehme een Duits 'supertrio' met Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann, vergelijkbaar met het Nederlandse trio Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard bij stadgenoot en rivaal AC Milan.

Brehme scoort enige doelpunt in WK-finale 1990

Zijn hoogtepunt was de WK-finale in 1990.  De 86-voudig voormalig international bezorgde Duitsland in 1990 de wereldtitel door in de finale tegen het Argentinië van Diego Maradona de beslissende strafschop te benutten. Zijn doelpunt zorgde voor een 1-0 overwinning.

Benutte penalty Brehme tegen Oranje in spuugincident-wedstrijd met Rijkaard en Völler

Brehme was ook trefzeker tegen Oranje tijdens datzelfde WK, waar hij Hans van Breukelen passeerde met een geplaatst schot in de verre hoek. Dit duel werd overigens overschaduwd door het spuugincident tussen Rijkaard en Rudi Völler en eindigde in een 2-1 overwinning voor West-Duitsland.

Rijkaard vs Völler

Na het beëindigen van zijn actieve loopbaan ging Brehme het trainersvak in en was onder meer assistent-coach van VfB Stuttgart. 

Lothar Matthäus reageert op overlijden Brehme

"Andi was onderdeel van onze familie", reageerde de 62-jarige Lothar Matthäus op de dood van zijn oud-teamgenoot. "We kenden elkaar 45 jaar en hebben veel meegemaakt samen."

"Bij het Duitse team en bij Inter sliepen we bij elkaar op de kamer. Vaak brachten we honderd nachten per jaar samen door. De vriendschap was ook na onze carrières niet voorbij. Het is echt alsof een familielid is overleden."