Cillessen even terug: Dit waren zijn meest bijzondere momenten bij Ajax

Ajax neemt het zondag in eigen huis op tegen NEC en verwelkomt oud-Ajacied Jasper Cillessen voor even terug op zijn oude nest. De doelman vertrok na een sterk debuutseizoen bij NEC, in de zomer van 2011 naar Ajax. Sinds 2022 is de doelman weer in Nijmegen actief. Dit zijn de hoogtepunten van Jasper Cillessen in zijn tijd bij Ajax. 

Cillessen loopt leeg na penalty-vraag 

Jasper Cillessen en strafschoppen is niet de beste combinatie. De doelman greep in zijn Ajax-tijd vaak naast de bal en moest veel incasseren. Tijdens een interview na een duel met FC Twente werd de doelman gevraagd naar zijn reactie toen hij weer een strafschop had moeten incasseren. Cillessen reageerde met verbazing op de vraag en beet flink van zich af. “We kunnen er wel door over blijven zeiken, maar dat heeft geen zin. Ik ben er wel een beetje klaar mee”, liet hij tegenover de camera’s van Fox Sport weten. 

Cillessen scheldt Sinkgraven helemaal stijf 

Na een 2-2 gelijkspel in Wenen in de derde kwalificatieronde voor de groepsfase van de Champions League, moest Ajax er in eigen huis alles aan doen om Rapid Wien te verslaan. Na 12 minuten stonden de Amsterdammers echter al achter, na balverlies van Daley Sinkgraven. Doelman Jasper Cillessen ontplofte en liet zijn teamgenoot weten dat hij de schuldige was. Uiteindelijk verloor Ajax met 2-3. 

Cillessen sta in de weg van Feyenoord 

In het Eredivisieseizoen 2014/2015 kroonde Jasper Cillessen zich met diverse reddingen uit tot held van de wedstrijd aan de kant bij Ajax. Ricardo van Rhijn schoot de Amsterdammers in de vierde minuut op een 0-1 voorsprong, waarna Ajax de volle druk van Feyenoord op zich kreeg. Cillessen hield zijn doel schoon waardoor de Ajacieden met drie punten naar huis konden. 

Cillessen knock out tegen ADO Den Haag 

In 2016 kwam Cillessen met de schrik vrij. Nadat Ruben Schaken namens ADO Den Haag de bal miste en vol tegen het hoofd van de Ajax-doelman schopte, bleef Cillessen een tijd liggen en moest hij behandeld worden. Met propjes in zijn neus om het bloed tegen te gaan, kon de doelman de wedstrijd uiteindelijk doorspelen. Met een 0-1 overwinning hield Cillessen ook nog eens zijn net schoon. 

Achtergrond Jasper Cillessen 

Jasper Cillessen, geboren op 22 april 1989, heeft een indrukwekkende carrière als doelman gehad, waarbij hij voor verschillende vooraanstaande clubs heeft gespeeld. Zijn reis begon in de jeugdacademie van NEC in 2001, waarna hij in 2010 zijn professionele debuut maakte voor de club.

Zijn goede prestaties trokken de aandacht van Ajax, waar hij in de zomer van 2011 naartoe verhuisde. In Amsterdam groeide hij al snel uit tot de eerste doelman en speelde hij in zes seizoenen maar liefst 141 wedstrijden voor de club. 

FC Barcelona

Zijn optredens bij Ajax trokken de aandacht van FC Barcelona, en in de zomer van 2016 maakte Cillessen de overstap naar de Catalaanse club. Bij Barcelona liet hij opnieuw zijn kwaliteiten zien en versterkte hij zijn reputatie als een betrouwbare doelman.

Na zijn tijd bij Barcelona verhuisde hij in 2019 naar Valencia, waar hij zijn carrière voortzette voordat hij in 2022 terugkeerde naar NEC, de club waar het allemaal begon.

Nederlands Elftal

Jasper Cillessen droeg in totaal 65 keer het shirt van het Nederlands elftal. Zijn debuut voor Oranje maakte hij in juni 2013, tijdens een oefeninterland tegen Indonesië.

Cillessen geen penaltykiller

Cillessen staat niet bekend als een penaltykiller. In 2015 slaagde hij er na 27 pogingen eindelijk in om een strafschop te stoppen. Dat gebeurde in het duel van het Nederlands elftal met Wales, waarbij Joe Allen de ongelukkige was. Het bekendste penaltymoment met Cillessen in de hoofdrol vond plaats tijdens het WK in Brazilië, toen hij voor de penaltyserie werd gewisseld voor Tim Krul. Laatstgenoemde groeide tegen Costa Rica uit tot penalty- en volksheld. 

Relatie, vriendin van Jasper Cillessen

Jasper Cillessen's liefdesleven is onderwerp van publieke belangstelling geweest. In 2019 eindigde zijn relatie toen hij in Spanje woonde. Sindsdien is hij vrijgezel, hoewel er geruchten waren over flirterige interacties met een Instagram-gebruiker. Ondanks enkele geruchten, blijft zijn liefdesleven grotendeels privé.