De tien grootste flops van de Eredivisie dit seizoen

Winterstop. Tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft in de Eredisie. Voetbalflitsen.nl zet de top tien flops op een rijtje.

Fredrik André Björkan - Feyenoord

De door Feyenoord gehuurde Fredrik André Björkan werd na het vertrek van Tyrell Malacia geïntroduceerd als een van de nieuwe opties voor de linksback-positie bij Feyenoord. Tot nu toe kwam de gehuurde linksback echter een keer in actie voor de Rotterdammers. Quilindschy Hartman, die als jeugdspeler bij de Rotterdammers in de selectie kwam, krijgt inmiddels de voorkeur boven de huurling. Er wordt zelfs al gesuggereerd naar een vroegtijdig vertrek van de vleugelverdediger.

Calvin Bassey - Ajax

Calvin Bassey maakte deze zomer een hoop furore toen hij voor 23 miljoen euro werd aangetrokken door Ajax. De verdediger, die afgelopen seizoen nog de Europa League-finale behaalde met zijn vorige werkgever, heeft sindsdien nog geen goede indruk achtergelaten in Amsterdam. De verdediger stond dit seizoen al twaalf keer in de basis, maar viel vooral op met zijn slechte acties en werd vaak aangewezen als de grootste tegenvaller bij Ajax. Recent vergeleek ESPN-analist Kenneth Perez de verdediger nog met "Bambi on ice."

Melle Meulensteen - Vitesse

Melle Meulensteen werd deze zomer door Vitesse overgenomen van RKC Waalwijk. De nog jonge verdediger zou dé nieuwe verdedigende leider worden van de Arnhemmers, die in zwaar weer verkeerden door de financiële situatie en aflopende contracten. Toch levert de verdediger tot nu toe niet wat over hem gezegd wordt: hij geeft steevast een onzekere indruk bij het in degradatiegevaar verkerende Vitesse.  

Ki-Jana Hoever - PSV

Bij PSV werd deze zomer nadrukkelijk om versterking gevraagd voor de rechtsback positie. Toen Ki-Jana Hoever werd gepresenteerd als huurling van Wolverhampton Wanderers waren de verwachtingen hoog, maar de realiteit is dat de verdediger nog geen goede indruk heeft achtergelaten bij PSV. Ruud van Nistelrooy kiest er doorgaans voor om de rechtsback op de bank te houden, of om hem bij Jong PSV te laten spelen. Hoever kwam dit seizoen slechts vier keer in actie voor PSV in de Eredivisie, waarvan een keer als basisspeler.

Francisco Ferro - Vitesse

Francisco Ferro kwam naar Arnhem om zijn carrière nieuw leven in te blazen. De verdediger wist bij Benfica geen vaste waarde te worden en zag een huurperiode als zijn springplank naar de Europese top. Die springplank lijkt tot nu toe geen succes te zijn:  de verdediger lijkt vaak de verkeerde inschatting te maken, heeft moeite met duels en krijgt het ook hard te verduren onder zijn nieuw coach Phillip Cocu: "Een miskoop of mentale problemen? Misschien een combinatie van beide."

Mohamed Ihattaren - Ajax

Hoewel Ihattaren begin 2022 al overgenomen werd van Juventus, haalt hij toch deze lijst. De spelmaker beleefde een indrukwekkende voorbereiding op dit voetbalseizoen, maar maakte toch weer een terugval. Toen Ihattaren geen rugnummer toegewezen kreeg begin dit seizoen, begonnen de speculaties. Toen bekend werd dat hij wekenlang niet op de club was geweest, draaide de geruchtenmolen. Nu is de realiteit hard voor Ihattaren; Ajax besluit de optie tot koop niet te belichten in zijn contract waardoor hij teruggaat naar een uitzichtloze situatie in Italië. Ihattaren speelde dit seizoen nog geen minuut in het shirt van Ajax, maar werd wel de meest besproken speler.

Amin Younes - FC Utrecht 

 Amin Younes werd deze zomer door FC Utrecht teruggehaald naar Nederland. De verwachtingen waren hoog van de oud-Ajacied, maar na slechts vier wedstrijden in drie maanden tijd valt Younes tot nu toe hard tegen bij FC Utrecht. 

Lucas Ocampos - Ajax

De tweede Ajacied in het lijstj is Lucas Ocampos. De Argentijn zou in eerste instantie op definitieve basis de overstap maken naar Ajax, maar door een interventie binnen Ajax bleef het uiteindelijk toch bij een huurdeal. Ajax zal geen spijt hebben van deze zet. Na vier wedstrijden, waarvan een als basisspeler, lijkt de Sevilla-huurling alweer op de weg terug te zijn naar zijn oude werkgever. In de rangorde krijgt zelfs Franscisco Conceicao de voorkeur boven de Argentijn.

Remco Balk - SC Cambuur

Remco Balk werd deze zomer door FC Utrecht verhuurd aan SC Cambuur. In Leeuwarden zou de jongeling eindelijk aan Eredivisie-minuten kunnen komen. Inmiddels is de huurling zijn basisplaats kwijt aan Felix Mambimbi. In totaal speelde Balk nog maar dertien wedstrijden voor Cambuur, waarvan acht als basisspeler.

Henk Veerman - FC Volendam

Ook van Henk Veerman waren de verwachtingen hoog dit seizoen. De goalgetter werd deze zomer naar Volendam gehaald na een teleurstellend avontuur bij FC Utrecht. Ook bij de promovendus komt de routinier echter niet uit de verf: tot nu toe kwam de spits slechts twee keer tot scoren in het oranje van Volendam. Daarnaast is Volendam ook nog hekkensluiter van de Eredivisie.

Net binnen