Meest bekende Russen die in de Eredivisie werkzaam waren

Voormalig Feyenoord speler Fedor Smolov was één van de Russische voetballers die zich uitsprak tegen de oorlog die zijn land startte tegen Oekraïne. Het doet bij ons de vraag oproepen: welke Russen zijn in de Eredivisie werkzaam geweest?

Fedor Smolov

De eerder genoemde Smolov speelde een half seizoen op huurbasis bij Feyenoord. In deze periode speelde de spits veertien wedstrijden waarin hij één keer scoorde en twee assists gaf. Inmiddels speelt de Russisch international bij Dinamo Moskou.

Smolov was de eerste Russische profvoetballer die zich uitspreekt tegen president Poetin. Via een Instagram post laat hij weten het niet eens te zijn met de oorlog. De spits plaatste een zwarte foto waaronder de tekst “No to war!!” stond met een Oekraïense vlag en een gebroken hart emoji.

TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING

Dmitri Chochlov

Chochlov kroonde zich tot Nederlands kampioen met PSV in het seizoen 1999/2000. De oud-middenvelder was twee jaar actief in Eindhoven. Uiteindelijk kwam de Rus 82 wedstrijden uit voor PSV waarin hij vijftien keer scoorde, waaronder de 0-1 in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. De Eindhovenaren wonnen die wedstrijd met 0-2. Uiteindelijk verkaste Chochlov naar Real Sociedad en speelde hij 53 interlands voor het Russische elftal.

Yuri Nikiforov

Een centrale verdediger die drie wedstrijden voor het nationale team van Oekraïne speelde. Uiteindelijk koos Yuri Nikiforov voor Rusland en kwam hij 55 keer uit voor het Russische elftal. Nikiforov speelde in Nederland voor twee clubs, PSV en RKC. Uiteindelijk stond de Rus vier jaar onder contract in Eindhoven en twee jaar in Waalwijk. In totaal speelde de verdediger 127 wedstrijden in de Eredivisie. Met PSV werd hij twee keer landkampioen en won de Rus driemaal de Johan Cruijff Schaal.

Dmitri Bulykin

Bulykin kwam voor drie clubs uit in de Eredivisie. De aanvaller was actief bij ADO Den Haag, Ajax en FC Twente. Voor ADO speelde de vijftienvoudig international 34 wedstrijden waarin hij 23 doelpunten maakte. Voor Ajax kwam Bulykin in één seizoen 26 keer uit en werd hij landskampioen. Ook bij Twente stond de aanvaller maar één jaar onder contract. Hier vond hij vijf keer het net in 29 duels.

Bekijk hier alle competitie goals van Bulykin in het shirt van ADO Den Haag:

Leonid Sloetski

Één van de bekendste Russen in het betaald voetbal. Sloetski was van juli 2018 tot en met november 2019 actief als hoofdtrainer van Vitesse. In Arnhem pakte de Rus gemiddeld 1.55 punten per wedstrijd. Voordat hij trainer werd van Vitesse was Sloetski bondscoach van Rusland en hoofdtrainer van onder meer Hull City en CSKA Moskou. Sloetski staat vooral bekend om zijn grappige momenten en het ijsberen langs de lijn.

Zie hier de mooiste momenten van Sloetski als trainer van Vitesse

Valeri Oyf

Momenteel zijn er geen actieve profvoetballers in de Eredivisie. Wel is de huidige eigenaar van Vitesse een Rus. Valeri Oyf is sinds 2018 de eigenaar van Vitesse. De Rus is in Oekraïne geboren, maar heeft een Russisch passpoort. De club liet eerder via een officiële verklaring weten dat er ondanks de oorlog met Oekraïne geen gevolgen zijn voor Vitesse omtrent de Russiche eigenaar. "De club verkeert in financieel stabiele omstandigheden en op dit moment voorzien we geen significante gevolgen voor Vitesse."

Maar vrijdag 12 maart werd opeens bekend dat Oyf Vitesse toch wil verkopen. De Russische oligarch stapt onder druk van de oorlog in Oekraïne per direct op in Arnhem. Hij reageert schriftelijk op zijn vertrek. ,,Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse, maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders. Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van de mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters.”

Ook interessant