Ajax bevestigt: John van 't Schip interim trainer. Hoe presteert hij?

Na het bericht van het ontslag van Maurice Steijn gonsde de naam van John van 't Schip rond in de ArenA als interim-trainer tot einde seizoen. Inmiddels bevestigt Ajax dat dit gaat gebeuren.

Hedwiges Maduro interim trainer voor 2 wedstrijden

Omdat John van 't Schip momenteel nog in Turkije is om het verlies van zijn vrouw Daniëlle te verwerken begint hij niet gelijk. Eerder vandaag werd bekend dat Ajax een heuse stoelendans in gang gezet heeft om tijdens de komende twee wedstrijden (donderdag tegen Brighton & Hove Albion en zondag tegen PSV) een complete technische staf voor de selectie te hebben. 

Hoe deze stoelendans verder gaat als John van 't Schip volgende week voor de groep staat is nog niet bekend.

Wat is het Ajax-verleden van John van 't Schip?

De meeste mensen zullen John van 't Schip kennen als rechtsbuiten van Ajax. Hier speelde hij al in de jeugd toen hij in 1982 bij de selectie van Ajax gehaald werd. Hij zou hier tot de zomer van 1996, dus bijna zijn hele loopbaan, blijven. Na zijn vertrek uit Amsterdam speelde hij nog één jaar voor Genoa, waarna hij zijn schoenen aan de wilgen hing.

John van 't Schip één keer eerder hoofdcoach van Ajax

Na zijn loopbaan keerde hij terug naar Ajax. Hier ging hij aan de slag als jeugdtrainer en na een uitstapje als hoofdcoach bij FC Twente als assistent-trainer van Marco van Basten.

Toen Marco van Basten op 6 mei 2009 opstapte bij Ajax zat John van 't Schip ook als interim trainer op de bank. Zijn ploeg won toen met 1-0 van FC Twente. Het seizoen erna werd hij weer assistent, ditmaal van Martin Jol.

Hoe succesvol is John van 't Schip als trainer?

Of Ajax met John van 't Schip aan het roer erg veel beter af is als met Maurice Steijn is op basis van de statistieken nog maar de vraag. Tot nu toe won hij als trainer maar één prijs, de FFA Cup die hij met Melbourne City won en dat was alweer in 2016. Verder leidde zijn loopbaan als trainer hem als hoofdcoach naar:

  • FC Twente. Hier stapte hij aan het begin van het tweede seizoen op wegens slechte resultaten;
  • In de seizoenen 2010-2012 was hij hoofdtrainer van Melbourne Heart;
  • Hierna vertrok hij op voorspraak van Johan Cruijff, die daar toen technisch adviseur was, naar  Guadalajara, maar dat avontuur duurde slechts een half jaar, waarna hij weer terugkeerder naar Melbourne Heart. Ondanks gebrek aan prijzen bleef hij daar tot de zomer van 2017.
  • In het voorjaar van 2017 kwam hij wegens privé-omstandigheden terug naar Nederland en werd hij coach van PEC Zwolle. Hier moest hij in december 2018 weer vertrekken wegens slechte resultaten. 
  • Zijn laatste baan als trainer was als bondscoach van Griekenland. Hier werkte hij vanaf eind juli 2019, maar hij besloot zijn contract, dat tot 31 december 2021 liep, niet te verlengen.

Kortom, de vraag is of John van 't Schip wel de juiste man voor Ajax is om hen uit de degradatiezone te leiden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers