The Guardian: 'Abramovich maakte in geheim 117 miljoen over aan Vitesse'

Roman Abramovich, de vroegere eigenaar van Chelsea, zat achter de overname van Vitesse in 2010, zo meldt The Guardian. De Arnhemse voetbalclub zou in handen vallen van Georgiër Merab Jordania, die bevriend is met de Russische oligarch, maar die ontkende dat de Rus invloed had bij de Gelderse voetbalclub. Dit blijkt dus niet te kloppen.

De club zou in het geheim 117 miljoen euro hebben ontvangen van Abramovich. De KNVB deed meermaals onderzoek naar de invloed van de Rus bij Vitesse, maar daarin werd niks gevonden. Nu komt de Engelse krant hier dus wel mee. Volgens The Guardian zou het geld via 'ondoorzichtige belastingparadijzen' gesluisd zijn naar de Arhemmers. Dit zou tot eind 2015 gebeurd zijn. 

Band met Chelsea

Dat Chelsea en Vitesse nauwe banden overlegden, was al langer duidelijk. Spelers als Mason Mount, Nemanja Matic, Patrick van Aanholt en Lucas Piazon kwamen in het GelreDome vlieguren maken. Er werd echter nooit bewezen dat de Engelsen daadwerkelijk een vinger in de pap hadden bij de Arnhemmers. 

Het is al een tijdje onrustig bij Vitesse. Zo is de overname van de beoogde eigenaar Coley Parry nog altijd niet rond en dreigt de KNVB met het afnemen van de proflicentie wanneer niet snel duidelijk wordt waar de Arnhemmers volgend seizoen zullen spelen.