Matchfixing? Barendrecht geeft in slotfase 3-1 voorsprong weg en grijpt laatste ticket voor play-offs

Bizarre taferelen in de Derde Divisie: de strijd om de laatste periodetitel, die recht geeft op een plek in de play-offs om promotie naar de Tweede Divisie, kende zaterdagmiddag een bizarre apotheose. BVV Barendrecht gaf in de slotfase van de wedstrijd tegen GVVV een 3-1 voorsprong uit handen en pakte zodoende de laatste periodetitel. Over de manier waarop dat ging, zal nog lang worden nagepraat.

In de laatste vijf minuten scoorde GVVV - zelf al verzekerd van de nacompetitie - drie keer via Byron Burgering en won zodoende met 3-4. Op social media circuleert een video waarop te zien is hoe de spelers van Barendrecht nauwelijks ingrijpen om de treffer te voorkomen.

Wat maakt deze uitslag zo saillant? Als Barendrecht wél had gewonnen, dan was plaatsing voor de play-offs een feit geweest voor Sparta Nijkerk. Doordat laatstgenoemde punten liet liggen bij Staphorst (1-1), had Barendrecht plotseling een nederlaag nodig voor deelname aan de play-offs. Die nederlaag kwam er dus, maar wel op zeer merkwaardige wijze. Eindstand: GVVV greep de derde periodetitel, Barendrecht nam de periodetitel van kampioen ACV over en Sparta Nijkerk bleef met lege handen achter.

Sparta Nijkerk laat het er niet bij zitten en stapt volgens A1 Mediagroep naar de tuchtcommissie van de KNVB. "Het was een verbijsterende ervaring, ik kreeg zelfs appjes van spelers van GVVV die achteraf boos waren", aldus trainer Eric Speelziek tegenover de lokale omroep.