KNVB-directielid over gebitsproblemen Oranje-spelers, voorkeur voor PSV en buikpijn van de VAR

Gijs de Jong was operationeel directeur van de KNVB en tegenwoordig is hij secretaris-generaal bij de Nederlandse voetbalbond. In Podcasten met Petersen vertelt De Jong openhartig over onder meer Oranje, spelregels, Phillip Cocu, het kampioensjaar van Feyenoord, Louis van Gaal, het mislopen van de functie directeur betaald voetbal bij de KNVB en het feit dat hij fan is van PSV.

Een greep uit de opmerkelijke en openhartige teksten van De Jong

Over Oranje en de kwalificatie voor EURO 2016:

"Achteraf hadden we nooit van trainer moeten wisselen. Als je met een bepaalde trainer aan een reeks begint, afmaken. Tenzij een trainer dat zelf aangeeft. Het levert nooit op wat je denkt. Na het WK in Brazilië dacht iedereen, spelersgroep, directie, dat EK in 2016 kunnen we niet mislopen."

Over de competitiekraker Feyenoord - PSV tijdens het kampioensjaar van de Rotterdammers. De Jong sprak in een column openlijk uit te hopen op een zege voor Feyenoord, en dat viel verkeerd bij Phillip Cocu, die vond dat iemand van de KNVB zich niet op zo'n wijze zou moeten uitspreken:

"Wat ik van de reactie van Cocu vond? Ik weet dat veel mensen boos waren. Maar ach, ik meende het. Mijn vrouw zei ook: waarom zeg je dit nou. Maar het is wel een beetje de pietluttigheid en navelstaren en kleinzieligheid in Nederland. Feyenoord is een immense club die zich omhoog worstelde uit een faillissement, leuk voetbal speelde, en met Kuyt mooie dingen deed. Natuurlijk hoop ik als supporter dat PSV elk jaar kampioen wordt, maar in dit geval vond ik het oprecht mooi als Feyenoord dit keer kampioen werd. Ik had Cocu de schaal een jaar eerder ook al gegeven.. Er waren ook mensen in de raad van commissarissen die het allemaal onverstandig vonden. Waarom doe je dit nou? Toen ik heel jong was vond ik het mooi als Ajax vroegtijdig werd uitgeschakeld in Europa. Maar dat heb ik helemaal niet meer. Als je een bepaalde volwassenheid bereikt past dat niet meer, en moet je oog hebben voor andere zaken: een goede competitie met meerdere teams en dat niet altijd jouw club kampioen wordt. Het commentaar, ook vanuit de clubs… Ik moet je eerlijk zeggen: het deed me niet zoveel. Ik denk kom op zeg, dit is gewoon mijn mening."

Over een krantenartikel van Valentijn Driessen in De Telegraaf, waarin De Jong werd afgeserveerd als mogelijke directeur betaald voetbal bij de KNVB:

"Op zaterdagochtend werd ik wakker. Mijn telefoon was zo’n beetje ontploft. Moest ik lezen: De Jong definitief afgeserveerd. Valentijn Driessen (de schrijver, red.) wist blijkbaar meer dan dat naar mij was gecommuniceerd. Had de maandag daarna wel een afspraak met de raad van commissarissen. De link had ik dus ook snel gelegd. Was een vervelende ochtend. Kom je op de voetbalclub bij je zoontje; iedereen vragen: ben je ontslagen. Dat hele weekend heb ik van een aantal directe collega’s een berichtje gehad, maar vanuit de directie en de raad van commissarissen van niemand. Dat was ook het eerste waar ik die maandag over begon. Ik kreeg als reactie dat ze dat ook wel vervelend vonden. Ik zeg pardon. Dat is misschien wel meer dan vervelend. Zo ga je niet met mij om. Later hebben ze hun excuses aangeboden."

Over Louis van Gaal in zijn tijd als bondscoach:

“Wat Louis van Gaal tijdens het toernooi in 2014 deed, was iedereen op scherp zetten. Hij vroeg: wat kun jij nog meer doen dan wat je tot nu toe ooit gedaan hebt? Die keeperswissel van Cillessen en Krul is daar ook uit voortgekomen. Ik weet dat de medische staf op een gegeven moment gebitscontrole ging doen bij alle Oranjespelers. Bij dertig procent van de spelers werd achterstallig onderhoud aan het gebit geconstateerd. Toen heeft er een grote bus in Hoenderloo gestaan. Zo’n bus die vroeger bij scholen stond. Met een tandarts erbij, gewoon om die behandelingen uit te voeren. Om er maar voor te zorgen dat niemand tijdens het toernooi te maken kreeg met ontstekingen. Er werd ook gekeken naar het slaapgedrag van spelers."

Over het voetbal zelf:

"Er moet meer snelheid in het spel komen, minder dodespelmomenten, meer effectieve speeltijd. Er moeten meer doelpunten vallen. Daar moet je naartoe. Volgens mij is dat heel logisch. Maar heel veel mensen zeggen: waar heb je het in godsnaam over?"

Over de VAR bij de degradatie play-off Sparta - FC Emmen:

"Daar hebben we een aardige miskleun gehad. Dat was gewoon een penalty. Daar moet je ook niet over lullen. Protocol niet goed uitgevoerd. Dat is gewoon buikpijn. Het is gewoon fout en kut. Ik had die avond Manfred Laros aan de lijn, de directeur van Sparta. Ja, wat zeg je dan? Dat het gewoon fout is. De teleurstelling en boosheid spatte door de telefoon. Maar die zat bij mij net zo. Je moet in goede en slechte tijden een grote jongen zijn. Het is heel leuk om interviews te geven als de VAR er doorheen komt en te roepen dat Nederland voorop loopt, maar dan moet je ook de telefoon oppakken als het fout is. Dan moet je uitleggen dat het gewoon kut is, maar dat het is gebeurd is en je er niets meer aan kunt veranderen. En dat is niet leuk. Je voorkomt het denk ik door trainen, trainen, trainen. Het is voor een groot deel een ervaringsvak. Danny Makkelie, Pol van Boekel, Kevin Blom zijn de beste omdat ze de meeste ervaring hebben en zich erin bekwaamd hebben. Hameren op het protocol. Situaties met elkaar doornemen. Fantastisch dat we volgend seizoen met de VAR gaan werken, maar kom op jongens, er is nog veel werk aan de winkel."

Beluister hier de interessante podcast met Gijs de Jong: