Nieuw idee FIFA-man Marco van Basten: helft van 30 minuten in plaats van 45

De FIFA onderzoekt de mogelijkheid om een helft voortaan geen 45, maar dertig minuten te laten duren. Dat blijkt uit een project van de IFAB, de commissie die waakt over de spelregels. Een belangrijke rol zou zijn weggelegd voor Marco van Basten.

De FIFA en de IFAB willen voetbalwedstrijden zo eerlijk mogelijk laten verlopen, en daarom is het rapport Play fair! in het leven geroepen. De plannen die zijn bedacht staan weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de ideeën zijn gevormd. Eén van de ideeën is om een helft een halfuur te laten duren, en de klok stil te zetten telkens als het spel daadwerkelijk stil ligt. Zo zal de klok worden stilgezet bij een achterbal of ingooi, maar ook als de scheidsrechter fluit voor bijvoorbeeld een blessurebehandeling. Het idee van 'effectieve speeltijd' moet uiteindelijk het tijdrekken tegengaan.

Van Basten belangrijke man

Van Basten houdt zich als chief officer of technical development bij de wereldvoetbalbond prominent bezig met de spelregels; hij kwam bijvoorbeeld al met het voorstel om spelers een vrije trap op zichzelf te kunnen laten nemen en buitenspel af te schaffen. Enkele maanden geleden sprak Van Basten zich in zijn column in VI bovendien al uit over het fenomeen tijdrekken: "Iedereen is wel een beetje klaar met het irritante getreuzel bij een ingooi, doeltrap, vrije trap, wissel of blessurebehandeling."

De ideeën staan voorlopig slechts ter discussie, net als ooit het concept van de videoscheidsrechter.

Wat zouden de heren van Voetbal Inside van de nieuwe ideeën van onder anderen Van Basten vinden? Een eerder plan (het nemen van shoot-outs in plaats van penalty's) werd behoorlijk afgefikt...