Waarom FC Utrecht Jon Dahl Tomasson moet benaderen

Assistent Rick Kruys maakt het seizoen af bij FC Utrecht, maar de Domstedelingen moeten zoeken naar een nieuwe trainer. Jon Dahl Tomasson is volgens ons een geschikte kandidaat en wij vertellen waarom!

Topsportklimaat

Jordy Zuidam, de directeur voetbalzaken bij FC Utrecht, pleit sinds zijn aanstelling voor een topsportklimaat. Jon Dahl Tomasson is iemand die perfect in dat plaatje past. De 45-jarige oefenmeester is op en top professional. De Deen speelde in zijn loopbaan onder meer voor AC Milan en won de UEFA Cup met Feyenoord. Iemand die door zijn ervaring weet wat er geleverd moet worden en daardoor een optie is voor FC Utrecht.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Ervaring

Als trainer heeft de Deen ook al de nodige ervaring. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland trad Tomasson aan als assistent-trainer. Zijn eerste stappen als oefenmeester zette hij bij Excelsior. Daar was hij hoofd- én assistent-trainer. Vlak daarna was de voormalig goaltjesdief ook 151 dagen trainer van Roda JC. Na een jaar bij Vitesse vertrok de Deen naar het buitenland en was hij tot januari 2020 assistent van de nationale Deense ploeg. Daar stopte hij mee om aan de slag te gaan als trainer van Malmö FF, maar dat avontuur stopte in december 2021.

Nederland

Doordat de 45-jarige Tomasson voor lange tijd in Nederland heeft gewerkt, beheerst hij de Nederlandse taal uitstekend. Voor een club als FC Utrecht, waar op dit moment de Nederlands in overtal zijn, een makkelijke manier om de spelers te bereiken. Door zijn prestaties als voetballer heeft de Deen inmiddels ook een aardig aanzien gewekt. Daarnaast heeft hij een prettige uitstraling die bij de Utrechtse club past.

Netwerk in Scandinavië

De club heeft met het aantrekken van Jon Dahl Tomasson ook de beschikking over zijn netwerk. In Scandinavië is de trainer bekend en kan hij wellicht een aantal talenten over laten komen naar de Domstad. Hierdoor kan de horizon van Jordy Zuidam verbreed worden en hebben zij de mogelijkheid om ook in Scandinavië naam te maken. Wellicht kunnen er dan een aantal parels aan de Eredivisie toegevoegd worden.

Kenner van het Nederlandse voetbal

De Deen heeft enkele gloriejaren gekend op de Nederlandse velden. Zo won hij met Feyenoord de UEFA Cup in 2002. In totaal speelde hij 238 wedstrijden in de Nederlandse competitie en kwam daarin tot 112 doelpunten en 35 assists. Na zijn vertrek uit Nederland heeft Dahl Tomasson nooit echt afscheid genomen, want hij liet al eens weten dat hij de competitie nog altijd op de voet volgt.