Wie moet Ajax aanstellen als nieuwe technische directeur?

Ajax en Marc Overmars gingen ruim een jaar geleden uit elkaar. De Amsterdammers kozen vervolgens voor een 'tijdelijke constructie' met Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar als duo verantwoordelijk voor het technisch beleid. In de Johan Cruijff ArenA is de roep om een kundige technisch directeur groter dan ooit. Wie kan deze rol optimaal vervullen?

Julian Ward werd langere tijd genoemd als de ideale man voor de rol van technisch directeur. De Engelsman zag echter af van de komst naar Amsterdam en zodoende zit Ajax nog steeds zonder hoofdverantwoordelijke voor het technisch beleid. Ondertussen schreeuwen steeds meer fans om het aftreden van Edwin van der Sar en heeft Gerry Hamstra de handdoek al in de ring gegooid. Drie potentiële kandidaten voor de rol van technisch directeur bij Ajax.

Sven Mislintat (clubloos)

Sven Mislintat wordt genoemd door De Telegraaf. De Duitser werd in 1972 geboren in Dortmund en In deze stad begon hij zijn carrière in de voetballerij als wedstrijdanalist bij Borussia Dortmund en de Duitse nationale ploeg. Hij werd vervolgens scout en werkte zich op tot hoofdverantwoordelijke voor de scouting. Arsenal pikte Mislintat in 2017 op, maar dit dienstverband liep niet uit op een succes. In 2019 verruilde hij Londen voor Stuttgart, waar hij tot november 2022 de rol van sportief directeur vervulde.

Max Huiberts (AZ)

Onder Ajax-fans circuleert ook de naam van Max Huiberts, die momenteel technisch directeur is van AZ. De oud-prof die onder meer voor PEC Zwolle, Roda JC, Borussia Mönchengladbach en AZ uitkwam, trad in 2006 in Alkmaar in dienst als scout. Huiberts werd in 2010 gepromoveerd tot technisch coördinator en vervult sinds 2016 de rol van technisch directeur in Alkmaar. De sportbestuurder is onder meer verantwoordelijk voor de aankoop van Jesper Karlsson (2,6 miljoen euro van Elfborg) en verkocht Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners voor een totaalbedrag van bijna 50 miljoen euro. 

Marc Overmars (Antwerp)

Een andere naam waar veel Ajacieden naar terugverlangen is Marc Overmars. De technisch directeur maakte zich onmogelijk in Amsterdam toen er meldingen naar buiten kwamen over grensoverschrijdend gedrag en moest vertrekken. Overmars kwam uiteindelijk terecht bij Royal Antwerp, waar hij de zaken goed voor elkaar heeft. In Amsterdam wordt hij gezien als grootste factor voor het succes wat Ajax de afgelopen jaren beleefde met als hoogtepunt de halve finale in de Champions League. 

Andere namen?

Naast de bovengenoemde namen zijn er natuurlijk ook andere kundige mensen beschikbaar voor de rol van technisch directeur. Zo werd Ajax eerder al getipt over Jan Streuer en werd tijdens WK 2022 Louis van Gaal ook gevraagd naar een eventuele functie binnen Ajax.