Deze Nederlander kan het EK nog steeds winnen

Jerrel Floyd Hasselbaink, bijnaam Jimmy, is een Nederlandse voetbalcoach en voormalig profvoetballer. Hasselbaink zal in de EK-finale namens Engeland op de bank plaatsnemen naast bondscoach Gareth Southgate.

Dit is waarom Hasselbaink bij Engeland op de bank zit

De inmiddels 52-jarige oude Hasselbaink heeft in zijn carrière als speler én trainer wisselende successen meegemaakt. Als profspeler heeft hij bij Middlesbrough FC gespeeld, waar hij teamgenoot was van huidige bondscoach Gareth Southgate. In maart 2023 werd ‘Jimmy Floyd’ aangesteld als coach voor het Engelse nationale elftal. Daarvoor heeft de voormalig spits voor meerdere Engelse clubs gewerkt, bij Nottingham Forrest, Burton Albion en Queens Park Rangers. Verder is hij hoofdcoach geweest van Royal Antwerp FC en technisch directeur bij het Turkse Büyüksehir Belediye Erzurumspor.

Carrière van Hasselbaink als profspeler

Hasselbaink, geboren in Suriname, begon zijn voetbalcarrière in Nederland bij Telstar. In zijn eerste seizoen vertrok hij ook al naar AZ, waar hij 46 keer speelde en slechts vijf keer scoorde. Nadat hij vertrok bij AZ kwam er geen nieuwe profclub voor de aanvaller, hierdoor kwam hij in het amateurvoetbal terecht en speelde voor Neerlandia/SLTOVV.

Portugal

In 1995 verliet Hasselbaink het Nederlandse voetbal voor het Portugese Campomaiorense, hier kreeg hij overigens de bijnaam ‘Jimmy Floyd.’ Hij scoorde hier twaalf keer in 31 optredens voor hij naar Boavista FC ging. Hier was Jimmy Floyd twintig keer trefzeker uit 29 duels. Dit leverde hem een transfer op naar de Premier League, Leeds United nam Hasselbaink over voor twee miljoen pond.

Leeds United

In het tweede seizoen in Engeland werd Hasselbaink topscoorder van Engeland, hij deelde deze titel dat seizoen met Michael Owen en Dwight Yorke. Dat jaar behaalde Leeds ook een vierde plek in de Premier League, mede door Hasselbaink.

Atlético Madrid

Nadat Hasselbaink en Leeds niet tot een contractverlenging kwamen, werd hij overgenomen door Atlético Madrid voor 40 miljoen gulden (achttien miljoen euro), hiermee was de aanvaller de duurste Nederlander ooit op dat moment. In Spanje kende Hasselbaink zijn productiefste seizoen uit zijn loopbaan. Jimmy Floyd was namelijk 32 keer trefzeker in 41 wedstrijden. Ondanks zijn rendement degradeerde Atlético Madrid alsnog dat jaar.

Chelsea FC

In het jaar 2000 nam Chelsea FC de spits over voor 24 miljoen euro, wat destijds een recordbedrag was voor de club uit Londen. In zijn debuutseizoen bij Chelsea scoorde Hasselbaink 23 keer, waarmee hij voor de tweede keer in zijn carrière topscorer van de Premier League was geworden. Uiteindelijk speelde de spits vier seizoenen bij Chelsea en was goed voor 87 doelpunten in 177 officiële wedstrijden. Ondanks een nog doorlopend contract liet de club Hasselbaink transfervrij vertrekken.

Middlesbrough FC

Hier kwam Hasselbaink voor het eerst Southgate tegen, die bij Middlesbrough aanvoerder was. Het hoogtepunt van zijn periode bij de club was het behalen van de finale van de UEFA Cup, die werd echter verloren van Sevilla. Voor Middlesbrough speelde Hasselbaink 58 competitiewedstrijden en scoorde hierin 22 keer. Aan het eind van 2005/2006 werd zijn contract niet verlengd, mede door zijn hoge salaris.

Charlton Athletic FC

In 2006 tekende Hasselbaink bij Charlton, maar vanaf hier werd het allemaal minder voor de spits. Hij kwam slechts tot twee treffers uit 25 duels. Na dat seizoen besloot ook Charlton het contract van Hasselbaink niet te verlengen.

Cardiff City FC

In 2007 begon Hasselbaink aan zijn laatste clubavontuur, bij Cardiff City FC. Voor Cardiff speelde de voormalig Oranje-international 36 keer en scoorde zeven maal. Hij bereikte met Cardiff in 2008 de finale van de FA Cup, deze werd echter verloren met 1-0 van Portsmouth FC. Hasselbaink zou een automatische contractverlenging krijgen bij een bepaald aantal optredens voor de club, hier had hij aan voldaan. Toch beweerde Cardiff City dat de spits in een mondelinge overeenkomst zou hebben afgezien van de clausule. Zij wilden niet verder met Hasselbaink. Op 15 september 2008 zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Nederlands elftal

Ondanks de resultaten bij onder andere Leeds United en Atlético Madrid, kwam Hasselbaink nauwelijks aan spelen toe toen Frank Rijkaard bondscoach was. Toen Louis van Gaal meer in beeld kwam, veranderde dit voor de aanvaller. Hij speelde iets vaker, maar een vaste basisplaats werd het nooit. Onder Dick Advocaat speelde Hasselbaink zes keer. In totaal had hij 23 optredens voor Oranje en scoorde negen keer.

Engeland schakelde Oranje uit in de halve finale, benieuwd welke internationals wellicht hun laatste eindtoernooi hebben gespeeld? Je leest het hier

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers