Dit zijn alle Spanjaarden op het EK die in de Premier League spelen

Zondag 14 juli om 21.00 speelt Spanje tegen Engeland in de EK-finale. Tijdens dit duel staan een aantal Spaanse spelers tegenover collega’s uit de Engelse Premier League. Hier zetten we ze voor je op een rijtje.

Welke Premier League spelers zitten in de Spaanse selectie dit EK?

De ploeg van Luis de la Fuente telt 27 man, drie van hen zijn momenteel verbonden aan een club in de Premier League. Het gaat om de volgende drie namen.

Rodrigo Hernández (Rodri)

De 28-jarige middenvelder is in dienst bij Manchester City sinds 2019, nadat hij overkwam van Atletico Madrid. Zowel voor Spaanse coach Pep Guardiola (City) als voor De la Fuente is Rodri een vaste waarde in het middenveld. Rodri trad aan op dit EK na een uitstekend seizoen bij Manchester City, waar hij de Premier League won. De defensieve middenvelder speelde gedurende dit EK alle wedstrijden van Spanje en was goed voor een goal, in de 4-1 overwinning op Georgië in de achtste finale. Tijdens de finale kan hij mogelijk drie teamgenoten van City tegenkomen; Kyle Walker, John Stones en Phil Foden.

Marc Cucurella

Cucurella is een linkervleugelverdediger die doorgaans uitkomt voor Chelsea FC. Zijn Premier League-avontuur begon bij Brighton & Hove Albion FC, in 2022 maakte hij de overstap naar Chelsea. Hier is de 25-jarige verdediger net als bij zijn nationale ploeg zeker van een basisplaats. Cucurella speelde alle wedstrijden van Spanje op dit EK, behalve de laatste groepswedstrijd tegen Albanië, toen was Spanje al zeker van groepswinst. Cucurella kan de volgende teamgenoten van Chelsea tegenkomen in de finale; Conor Gallagher en Cole Palmer.

David Raya

De 28-jarige doelman heeft zijn hele professionele carrière in Engeland gespeeld. Momenteel staat hij onder contract bij Arsenal FC. Bij zijn club is Raya de vaste doelman en keept nagenoeg alles, bij het nationale elftal moet de doelman echter plaatsnemen op de bank. Voor Spanje is Unai Simón momenteel de eerste doelman, Raya stond dit EK één keer 90 minuten onder de lat tegen Albanië. Raya heeft de volgende Engelse spelers als teamgenoot bij Arsenal; Aaron Ramsdale, Declan Rice en Bukayo Saka.

Deze Spanjaarden speelden eerder óók in de competitie van hun tegenstander

In de Spaanse selectie zitten nog zes heren die een verleden hebben in de Engelse Premier League.

Aymeric Laporte

Speelde bij Manchester City van 2017 tot en met 2023. Hij was daar vaak belangrijk, tot hij in de zomer van 2023 de overstap maakte naar Al Nassr. Laporte speelde dit EK elke wedstrijd voor Spanje.

Jesús Navas

Navas is een clublegende bij Sevilla, waar hij tien jaar speelde voor hij naar Manchester City ging in 2013. Hier speelde de rechtsachter vier seizoenen voor hij weer vertrok naar zijn vertrouwde Sevilla, waar hij nu nog steeds voor uitkomt. Navas is voor Spanje geen basisspeler meer met zijn 38 jaar, toch mocht hij in drie wedstrijden meedoen dit EK.

Joselu

De 34-jarige spits kent een verleden van twee seizoenen in de Premier League, bij Newcastle United FC. In 46 competitiewedstrijden was Joselu slechts zes keer trefzeker. Voor Spanje speelde Joselu twee keer tijdens dit EK, maar was niet trefzeker en moet genoegen nemen met een rol op de bank.

Álvaro Morata

De 31-jarige spits die Joselu op de bank houdt bij Spanje. Morata speelde twee seizoenen bij Chelsea FC, gedurende die periode was hij goed voor zestien treffers in de Premier League in 47 wedstrijden. Dit EK staat de teller nog op één doelpunt voor de spits, dit was het eerste doelpunt voor Spanje in de opener tegen Kroatië.

Ayoze Pérez

De 30-jarige aanvaller heeft negen jaar in de Premier league gevoetbald. Eerst vijf jaar bij Newcastle United FC en daarna nog vier jaar bij Leicester City, voor hij in 2022 naar het Spaanse Real Betis vertrok. Pérez speelde dit EK slechts dertien minuten tegen Italië.

Ferran Torres

Torres is een vleugelaanvaller die een geschiedenis heeft van twee seizoenen in de Premier League. Hij speelde van 2020 tot en met 2022 bij Manchester City, tot Barcelona hem overnam voor 55 miljoen euro. Dit EK mocht de 24-jarige Torres vier keer invallen en tegen Albanië mocht hij starten, Spanje won die wedstrijd met 0-1 dankzij Torres.  

Een van de uitblinkers tijdens dit EK is de 16-jarige Lamine Yamal, hij scoorde in de halve finale een prachtige goal tegen Frankrijk. Hier lees je alles wat je moet weten over het wonderkind. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers