Lamine Yamal: alles over het Spaanse wonderkind

Spanje staat in de finale van het EK 2024. Een groot aandeel daarin is Lamine Yamal. Een dag voor de finale, op zondag 14 juli, wordt hij zeventien. De vleugelaanvaller van FC Barcelona is de jongste speler en doelpuntenmaker op een EK ooit. Lees hier alles over dit supertalent. 

Waar liggen de roots van Yamal?

Lamine Yamal werd geboren op 13 juli 2007 in Esplugues de Llobregat in Spanje. Hij heeft een Marokkaanse vader en een moeder uit Equatoriaal-Guinea. Later groeide hij op in Rocafonda, een migrantenwijk in Barcelona. Zijn doelpunt in de halve finale tegen Frankrijk vierde hij met een gebaar van het cijfer 304, het kengetal van de wijk. 

Zijn ouders scheidden toen Yamal drie jaar oud was. Ze deelden een appartement met zijn oma, oom en vier neven. Vaak voetbalde het talent op straat. Op zevenjarige leeftijd werd hij ontdekt door FC Barcelona. 

Yamal in de jeugd van FC Barcelona

Het fenomeen werd opgenomen in de jeugdopleiding van Barça, La Masia. In dit Catalaanse kamp werd ook onder andere Lionel Messi grootgebracht. Yamal ging in het begin in een jeugdinternaat wonen, maar keerde wanneer het mogelijk was gelijk terug naar zijn geliefde Rocafonda. 

Hij viel op bij de wereldclub. Toen Yamal vijftien jaar was zag, de inmiddels ontslagen, trainer Xavi Hernandez het genie. Hij nodigde hem uit mee te trainen met het eerste elftal van FC Barcelona. 

Yamal het afgelopen seizoen

In april 2023 maakt hij op vijftienjarige leeftijd zijn debuut voor FC Barcelona. "Hij is een speler die een tijdperk bij Barcelona kan definiëren", zei Xavi na de wedstrijd. 

Bij Barça heeft Yamal inmiddels al 51 wedstrijden in de benen, waaronder tien Champions League-wedstrijden. Hij scoorde zeven keer en gaf tien assists. De prestaties zorgden voor een plek in het Spaanse elftal, waar hij zeven interlands op zijn naam heeft staan. De vleugelaanvaller maakte daar al twee doelpunten en gaf vier keer de beslissende eindpass. 

Ook op het EK was hij dus de blikvanger met als hoogtepunt zijn doelpunt in de halve finale tegen Frankrijk. Het gaat veel over het mirakel. Zo nam hij zijn huiswerk mee naar Duitsland en wist hij zijn middelbareschooldiploma te behalen

EK-finale

Een dag na zijn zeventiende verjaardag staat Yamal met Spanje in de finale van het EK 2024 in Berlijn. De Spanjaarden nemen het op tegen Engeland. Zijn naam zal voor altijd in de geschiedenisboeken blijven staan als jongste EK-finalist ooit, maar daarmee is zijn verhaal nog lang niet voorbij. 

Lees hier alle updates over het EK Voetbal in Duitsland

Feyenoord-doelman vertrekt