Dit zijn de dubieuze VAR-momenten tijdens dit EK-Voetbal

Het gaat een dag na de verloren wedstrijd van Oranje voornamelijk over de penalty die Engeland kreeg. Was het wel of geen overtreding van Dumfries op Kane? De meeste voetbalfans in de wereld snappen niet waarom de VAR ingreep. En dat is niet de eerste keer dit toernooi. Dit zijn alle dubieuze VAR-momenten van dit EK-Voetbal. 

Wel of geen penalty voor Kane?

"Voetbal gaat kapot door dit soort beslissingen", aldus bondscoach Koeman na de verloren halve finale. Dumfries probeerde het schot van spits Harry Kane te blokken, maar de twee raakten elkaars voet. Kane had veel pijn, maar de scheids deed in eerste instantie niets. 

De VAR riep in het oortje van de omstreden scheidsrechter (matchfixing-schandaal in het verleden) dat hij toch maar even moest gaan kijken. De arbiter ging met de video-scheids mee en gaf een penalty. Fans kunnen het niet begrijpen. Wereldwijd gaat het erover

Wel of geen buitenspel voor Dumfries tegen Frankrijk?

Nederland-Frankrijk was een spannende wedstrijd die twee kanten op kon vallen. Toen was daar opeens talent Xavi Simons met een schot dat iedereen nakeek. Oranje-fans in extase. Totdat de VAR ingreep. Dumfries zou buitenspel staan en door zijn positionering kon de keeper niet zijn duik maken. Een beslissing die veel voetbal-fans niet begrijpen. 

Hands van Spanje-verdediger Cucurella

De kwartfinale tussen Spanje en Duitsland was enorm spannend. In de laatste minuten van de wedstrijd schoot Duitsland snoeihard richting het Spaanse goal. Het schot werd geblokt door linksback Marc Cucurella. De VAR besloot geen penalty te geven, omdat de arm op een natuurlijke manier langs het lichaam gehouden werd.

De Duitsers kunnen de uitleg niet begrijpen. Veel fans hadden al een kaartje gekocht voor de halve finale, die uiteindelijk dus tussen Spanje en Frankrijk ging. De vele Duitse fans in het stadion floten bij elk balcontact van Cucurella. 

Dubieuze momenten tijdens Denemarken-Duitsland

In de achtste finale tussen Denemarken en gastland Duitsland maakte Joachim Andersen voor Denemarken eindelijk de 1-1. Even later werd het doelpunt afgekeurd. De VAR zag namelijk dat middenvelder Delaney een halve teen buitenspel stond.

Vlak daarna gaf de arbiter een penalty voor Duitsland en ook daardoor ontstond discussie. Anderson maakte hands en zei daar het volgende over: "David Raum staat een halve meter bij mij vandaan en schiet tegen mijn arm op. Ik kan toch niet rennen met de armen op mijn rug? Het was een krankzinnig besluit, absoluut geen penalty."

Pechvogel Lukaku tegen Slowakije

Oud-Vitessespeler Loïs Openda gaf een pass op spits Romelu Lukaku. Het was een belangrijk doelpunt voor de Belgen. De fans hadden niet verwacht dat de VAR hier zou ingrijpen, maar die deed dat toch. Openda had volgens een chip in de bal hands gemaakt. Het was minimaal, maar de Belgen verloren er wel door met 0-1 van Slowakije. 

Uitslagen EK 2024

Bekijk hier alle uitslagen op het EK 2024 in Duitsland

Feyenoord-doelman vertrekt