Buitenlandse pers over selectie van Oranje: ‘selectie met vraagtekens’

Nederland zit op het EK van 2024 met Polen, Frankrijk en Oostenrijk in groep D. De 26-koppige selectie van bondscoach Ronald Koeman is bekend. De Poolse, Franse en Oostenrijkse pers schrijven alle drie hetzelfde over het ontbreken van één specifieke speler. Gastland Duitsland deelt de mening van Oranjes groepsgenoten.

Verbazing over afvaller: 'selectie met vraagtekens'

De pers van de landen waren alle drie erg verbaasd over het ontbreken van vleugelverdediger Ian Maatsen. De back staat met Borussia Dortmund in de finale van de UEFA Champions League tegen Real Madrid. 'Ian Maatsen ontbreekt, maar Ronald Koeman neemt wél de geblesseerde Memphis Depay en Frenkie de Jong mee', schrijft het Oostenrijkse de Kronen Zeitung. Omroep ORF noemt het een ‘selectie met vraagtekens’.

Het Poolse televisiekanaal TVP sluit zich bij de Oostenrijkers aan. 'Koemans keuze om de nog niet speelklare De Jong en Memphis Depay op te roepen, werd makkelijker gemaakt toen de UEFA de selectielimiet van 23 spelers opschroefde naar 26. Het ontbreken van Ian Maatsen, die zaterdag in de Champions League-finale speelt, kan misschien als een verrassing worden gezien.'

Dit schrijft de Duitse pers over de selectie van Oranje

In gastland Duitsland kunnen ze ook niet begrijpen waarom Maatsen niet is geselecteerd voor Oranje. 'Met de Champions League-finale tegen Real Madrid zal Maatsen de grootste wedstrijd uit zijn carrière tot nu toe beleven. Maar voor het hoogtepunt moet Maatsen nu een bittere tegenslag accepteren. Bondscoach Koeman heeft de 22-jarige van Borussia Dortmund uitgesloten van de selectie van het EK van 2024 in Duitsland. Dit nieuws komt uit het niets!', aldus Der Westen.

BILD deelt de mening over het niet selecteren van de Dortmund-speler en noemt het een ‘schok’. 'Een behoorlijk verrassende beslissing. Hoewel Maatsen nog geen interlands op zijn naam heeft staan, zijn de alternatieven bij de selectie schaars. Met de ervaren Daley Blind zit er nu nog maar één getrainde linksback in de ploeg.'

‘Goed nieuws voor onze Bleus’

Verder zijn ze in Polen onder de indruk van de aankondigingsvideo van de selectie. Koeman deed dat in een school. Het was een verwijzing naar de ‘Hollandse School’ uit '88. 'Oranje deed het heel origineel, met een stijlvol filmpje waarin Koeman zijn selectie bekendmaakt, met daarin de grootste sterren: Memphis Depay, Virgil van Dijk en Frenkie de Jong’, schrijft Gazeta, die de Poolse bondscoach zijn selectie op de golfbaan zag bekendmaken.  

In Frankrijk zijn ze vooral bezig met Xavi Simons. De voetballer staat officieel nog onder contract bij Paris Saint Germain. Voetbalmagazine Onze Mondial schrijft over de afwezigheid van Maatsen, Timber en Zirkzee. 'Dat is goed nieuws voor onze Bleus in de groepsfase', schrijft het blad.

Updates Oranje EK 2024

Het EK begint voor het Nederlands elftal op 16 juni tegen Polen. Lees hier alle updates over Oranje rondom het EK in Duitsland

Feyenoord-doelman vertrekt