Gullit over ophef geschminkte fans: 'Voel me eigenlijk best vereerd'

Afgelopen weekend kwamen een paar fans die verkleed waren als Ruud Gullit veel in het nieuws. De drie fans hadden zich verkleed als de voetballer Ruud Gullit van het EK 1988. De fans hadden een pruik opgedaan en hun gezicht donker geschminkt. Dit laatste vloog bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Humberto Tan laat in een gesprek met De Telegraaf weten te hebben gesproken met Ruud Gullit. Tan is voorzitter van de commissie Mijnals. Dit is een raad die is ontstaan om onder andere de KNVB te helpen met advies over racisme en discriminatie.

De reactie van Gullit

Tan vertelt in het gesprek dat Gullit de actie helemaal niet als discriminerend opvatte. “Hij zei: 'Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.’ Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: 'Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.’”

De reactie van de geschminkte fans

Eén van de fans die geschminkt was als Gullit, was Daan. Na de wedstrijd kregen hij en zijn vrienden al snel hoogte van alle reacties die waren gekomen op hun actie. In een interview met Reality FBI legt hij uit dat het nooit de bedoeling was om mensen te kwetsen. “Helaas waren er enkele negatieve reacties online die disproportioneel veel aandacht kregen. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen kwaad in ons zit. We wilden Ruud Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988," verzekerde de Oranje-supporter. "Laten we hopen dat het toernooi net zo goed eindigt als toen!”

Alles over het EK 2024 in Duitsland

Het Europees Kampioenschap voetbal van 2024 wordt gehouden in buurland Duitsland. Er staat een mooi programma voor de deur. Lees hier alles rondom het EK en hier alle updates rondom Oranje

Feyenoord-doelman vertrekt