Alles over de broers Dick en Alfred Schreuder

Dick en Alfred Schreuder behoren tot de bekendere voetbalbroers uit Nederland. Beide oud-profs zijn inmiddels allebei trainer. Dick moet PEC Zwolle volgend seizoen terug naar de Eredivisie en Alfred staat na de zomer aan het roer bij Ajax. Hier alles over de gebroeders Schreuder.

Als spelers

Geboren in Barneveld maakten beide spelers hun ‘voetbaldebuut’ bij de lokale club SDV Barneveld. Uiteindelijk vertrokken ze met zijn tweetjes naar de jeugd van Feyenoord en even later naar PSV. Aan het begin van het seizoen 1989/1990 werden de broers toegevoegd aan de eerste selectie van PSV. Alfred kwam in Eindhoven niet aan spelen toe en vertrok na het seizoen weer terug naar Feyenoord. Dick speelde uiteindelijk ‘slechts’ negen duels voor PSV in een periode van vier jaar. In dienst van PSV mocht hij zich twee keer landskampioen noemen en pakten de Brabanders de KNVB beker en ook de Johan Cruijff Schaal.

Dick kwam later onder meer uit voor Stoke City, FC Groningen, Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk. Voornamelijk bij RKC en Go Ahead maakte de middenvelder de meeste indruk. Toch kwam de potentie er nooit echt uit. Met 158 wedstrijden eindigde Dick zijn actieve carrière bij zijn jeugdclub Barneveld in 2008.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

trainerspaspoort, profiel Dick Schreuder

Alfred maakte in zijn carrière indruk bij RKC en NAC Breda. Net als zijn broer speelde Alfred op het middenveld. Na één duel te hebben gespeeld bij Feyenoord vertrok de oud-prof naar RKC. Hier kwam de speler in vier jaar tijd 119 keer uit voor de club uit Waalwijk. Bij NAC speelde de middenvelder zes jaar en werd hij kampioen in de eerste divisie. Voor de club uit Breda kwam Alfred in total 184 keer uit. Na een korte en teleurstellende periode bij Feyenoord besloot Schreuder het jaar daarna op huurbasis terug te keren bij RKC. Na deze verhuurperiode speelde het jongere broertje nog voor FC Twente en sloot hij zijn carrière uiteindelijk af bij Vitesse.

Bekijk hier twee wondergoals van Alfred Schreuder in dienst van NAC Breda en RKC Waalwijk. Waarvan een doelpunt zelfs vanaf eigen helft. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEOS)

Als trainers

Beide broers besloten na hun voetbalcarrière door te gaan in het voetbal als oefenmeester. Dick begon zijn carrière als trainer bij, hoe kan het ook anders, SDV Barneveld. In 2013 werd hij aangesteld als assistent van Edgar Davids bij Barnet, een club uit de streken van Londen die uitkomt op het vijfde niveau.Davids nam in 2014 ontslag en Schreuder werd toen voor twee maanden aangesteld als hoofdtrainer. Na avonturen bij Philadelphia en Katwijk stelde broer Alfred Dick aan als assistent bij Hoffenheim. Een jaar later kwam de middenvelder bij Vitesse terecht als assistent. Momenteel is hij trainer van PEC Zwolle, waarmee hij naar de KKD gedegradeerde. 

Alfred begon op zijn beurt als assistent van Theo Bos bij Vitesse in 2009 voor een half jaar. Daarna was Schreuder vijf jaar actief als rechterhand bij FC Twente. Dit was hij voor McClaren, Preud’homme, Jansen en Adriaanse. Van 2014 tot 2015 mocht Schreuder het proberen als hoofdtrainer. Hierna vertrok de oud-prof naar Hoffenheim en werd hij assistent van Nagelsmann en Huub Stevens. In 2018 keerde de oud-middenvelder terug naar Nederland als assistent van Erik ten Hag bij Ajax. Hier was hij onderdeel van het team dat de halve finale in de Champions League haalde. Na een minder seizoen als hoofdtrainer van Hoffenheim in het seizoen 2019/2020 nam Koeman Schreuder mee naar Barcelona. Afgelopen seizoen was Alfred trainer van Club Brugge in België, waarmee hij kampioen van België werd. Aankomend seizoen volgt de oefenmeester Erik ten Hag op bij Ajax.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Privéleven

Alfred Schreuder is getrouwd en is vader van één zoon en drie dochters. In 2006 overleed zijn zesjarige dochter Anouk aan de gevolgen van een hersentumor. Deze trieste gebeurtenis kreeg veel aandacht in de Nederlandse voetbalwereld en voetbalfans hielden uit eerbetoon massaal een minuut stilte. Ook tijdens de ziekte van Anouk leefde iedereen volop mee. Eind 2004 werden er knuffelbeertjes op het veld gegooid door RKC-supporters. 

Dick Schreuder is vader van twee dochters. 

Bekijk hier de knuffelbeer-actie van de RKC-supporters voor Anouk Schreuder

Feyenoord-doelman vertrekt