Statistieken: hoe Turkije - Georgië een onvergetelijk EK-duel werd

Turkije heeft geschiedenis geschreven door hun openingswedstrijd op een groot toernooi (WK/EK) voor de eerste keer niet te verliezen. Dit is opmerkelijk gezien het feit dat ze hun openingswedstrijd bij elk van hun vorige zeven WK/EK-deelnames hadden verloren.

Eerste overwinning op een groot toernooi sinds 2016

De 3-1 overwinning op Georgië was de eerste overwinning een feit. Het is de eerste driepunter voor de Turken op een groot toernooi sinds de 2-0 overwinning tegen Tsjechië in de groepsfase van het EK 2016. Turkije verloor in 2020 alle wedstrijden in de groepsfase van dat EK. Deze overwinning betekent een belangrijke ommekeer in hun recente toernooiresultaten.

Daarnaast is de zege de grootste overwinning op een Europees kampioenschap, gelijk met hun 2-0 overwinningen tegen België (EK 2000) en Tsjechië (EK 2016). Het was ook pas de tweede keer dat Turkije drie doelpunten scoorde in één EK-wedstrijd. De eerste keer was tijdens een 3-2 overwinning tegen Tsjechië in de groepsfase van het EK 2008.

Feitjes over dit EK

Georgië maakte hun debuut op een groot toernooi en is de enige debutant op het EK 2024. Hoewel ze verloren, schreven ze ook geschiedenis door hun eerste doelpunt ooit op een groot toernooi te scoren. De treffer komt op naam van oud-Ajacied Georges Mikautadze.

Een ander historisch feit dit EK is dat Turkije het tweede team werd dat twee tieners in de basisopstelling had bij een EK-wedstrijd (Arda Güler en Kenan Yildiz), na Hongarije tegen Denemarken op het EK 1964 (Zoltán Varga en Ferenc Bene). Arda Güler (19) werd de jongste doelpuntenmaker voor Turkije ooit op een groot toernooi. Een record dat eerder toebehoorde aan Ozan Tufan, die 21 jaar oud was toen hij scoorde op het EK 2016.

Güler brak nog een record. Hij is de jongste speler die in zijn eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap scoorde, waarbij hij Cristiano Ronaldo overtrof, die 19 jaar en 128 dagen oud was toen hij scoorde op het EK 2004. Daarnaast was Güler de eerste tiener die een doelpunt scoorde op het EK sinds de 18-jarige Renato Sanches voor Portugal tegen Polen op het EK 2016 (exclusief eigen doelpunten).

500e doelpuntenmaker op een EK

Een ander opmerkelijk moment in de wedstrijd was het doelpunt van Mert Müldür, die de 500e speler werd die een doelpunt scoorde in de geschiedenis van het EK (exclusief eigen doelpunten). De allereerste doelpuntenmaker in deze competitie was de Joegoslavische Milan Galic in 1960.

Deze historische overwinning en de verschillende records die werden gebroken, maken de wedstrijd Turkije tegen Georgië tot een onvergetelijke start van het EK 2024.

Feyenoord-doelman vertrekt