Bondscoach Verenigde Staten gechanteerd tijdens WK met incident uit 1991: "Ik heb haar geschopt"

Op het WK bereikte de Verenigde Staten onder leiding van Gregg Berhalter de achtste finale, waarin het werd uitgeschakeld door Nederland (3-1). Het Wereldkampioenschap was echter een roerige periode voor de bondcoach van de VS, daar hij in een statement aangeeft gechanteerd te zijn met een incident uit 1991. In een verklaring deelt Berhalter dat hij 31 jaar geleden zijn huidige vrouw (toen vriendin) Rosalind tegen haar benen schopte tijdens een ruzie. In diezelfde verklaring laat de bondscoach ook weten tijdens het WK in Qatar gechanteerd te zijn geweest.

In de verklaring vertelt Berhalter, die in het verleden als speler in Nederland actief was bij onder meer PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en Cambuur Leeuwarden, over het incident dat plaatsvond in 1991. "Een avond, toen we wat waren drinken bij een plaatselijke bar, kregen Rosalind en ik ruzie en dit ging buiten werden. Het werd uiteindelijk fysiek en ik heb haar toen tussen haar benen geschopt", verklaart Berhalter. De bondscoach van de VS noemt zijn actie 'beschamend' en heeft tot op de dag van vandaag spijt van zijn actie. Hij vertelt in het statement ook dat hij destijds direct zijn excuses aanbood bij zijn toenmalige vriendin (nu vrouw), maar dat deze niets meer met hem te maken wilde hebben. "Hoewel de autoriteiten nooit betrokken zijn geweest bij het incident, heb ik vrijwillig hulp gezocht om mezelf te verbeteren", aldus Berhalter, die verzekert dat dergelijk gedrag na 1991 nooit meer heeft plaatsgevonden.

Tekst gaat verder onder Twitter-bericht

Amerikaanse voetbalbond doet onderzoek na grensoverschrijdend gedrag

De Amerikaanse voetbalbond heeft naar aanleiding van de verklaring van bondscoach Berhalter ook een verklaring afgegeven. Hierin geeft de voetbalbond aan dat het, nadat het op de hoogte was gesteld van de aantijging jegens Berhalter, direct een onderzoeksbureau heeft ingesteld. Tijdens het onderzoek zijn diverse signalen naar buiten gekomen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover meerdere leden van de technische staf door individuen buiten de organisatie. De Amerikaanse voetbalbond stelt de openheid over het incident van Berhalter en diens partner te waarderen en geeft dat het onderzoek nog steeds loopt. De voetbalbond zal de komende dagen bekend maken wie het nationale elftal zal gaan leiden in de toekomst.