Uitslagen KNVB Beker: AZ en ADO Den Haag ontsnappen tegen amateurs

De eerste paar wedstrijden in de achtste finale van de KNVB Beker zijn dinsdagavond afgewerkt. Voetbalflitsen brengt je een overzicht van de gespeelde duels.

Excelsior Maassluis - ADO Den Haag

De eerste bekerclash van de avond ging tussen tweededivisionist Excelsior Maassluis, dat moest uitwijken naar Het Kasteel in Rotterdam, en ADO Den Haag. De amateurs uit Zuid-Holland verrasten vriend en vijand door al na 39 (!) seconden op voorsprong te komen via Kevin Dercks. Een daverende bekerstunt leek in de maak, tot minuut 83. Jort van der Sande voor de bevrijdende gelijkmaker. Daar bleef het niet bij voor ADO. Met negentig minuten op de klok schoot Henk Veerman de 1-2 binnen. Zo plaatste de formatie van Darije Kalezić zich met horten en stoten voor de laatste acht van het bekertoernooi.

Excelsior - FC Groningen

Een paar kilometer verderop, in het Van Donge & De Roo Stadion, begon om 20.00 uur het treffen tussen Excelsior en FC Groningen. In de eerste helft had de thuisploeg het overwicht, dat zich op een gegeven moment ook leek te vertalen naar een doelpunt. Noah Naujoks bracht de Kralingers aan de leiding, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel van Couhaib Driouech. FC Groningen kwam vervolgens scherper de kleedkamer uit en nam in de 72ste minuut de leiding via Romano Postema. Zes minuten later bepaalde diezelfde Postema de eindstand op 0-2 in het voordeel van de Trots van het Noorden.

AZ - Quick Boys

Het slotstuk van de avond was AZ - Quick Boys. De thuisploeg was in de eerste de bovenliggende partij, maar slaagde er niet in om tot grote kansen te komen. Zo stond het halverwege nog 0-0. Een kwartier na rust zorgde Quick Boys voor een daverende verrassing door op voorsprong te komen. Linksback Nigel Ogidi Nwankwo stak de helft van AZ over en verschalkte doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro in de verre hoek: 0-1. Bij het vieren van die goal kwamen bekertjes op het veld terecht, waarna scheidsrechter Edwin van de Graaf de wedstrijd tijdelijk staakte.

Na een korte afkoelingsperiode werd het spel weer hervat. In de zeventigste minuut was het verzet van Quick Boys gebroken. Dani de Wit kopte de gelijkmaker tegen de touwen. Drie minuten kwam AZ zelfs op voorsprong via Ernest Poku. In de resterende minuten ging Quick Boys met man en macht op jacht naar de gelijkmaker, en met succes. Diep in de blessuretijd kopte Leonard de Beste de 2-2 tegen de touwen.

Direct daarna werd de wedstrijd opnieuw stilgelegd, omdat er wederom iets op het veld was gegooid. De laatste seconden van de blessuretijd hoefden niet te worden uitgespeeld en dus begon enkele minuten later de verlenging. In de 97ste minuut schoot Myron van Brederode AZ op fraaie wijze weer op voorsprong. Vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging leek het over en uit voor Quick Boys. De Wit maakte zijn tweede van de avond, maar de VAR bracht na lang wikken en wegen redding: buitenspel. Zo ging Quick Boys de rust van de verlenging met een sprankje hoop in. In minuut 113 werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de bizarre bekeravond in Alkmaar. Alexandre Penetra leed knullig balverlies, waarna Sem van Duijn er met de bal vandoor ging en de 3-3 binnenschoot.

Quick Boys slaagde er vervolgens in om op de been te blijven en sleepte er een penaltyserie uit. Daarin trok AZ alsnog aan het langste eind: 4-2. Dat betekent dat ADO Den Haag, FC Groningen en AZ zeker zijn van een plekje in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Uitslagen achtste finale KNVB Beker (**= winst na verlenging)