Henk Spaan fileert tactiek Phillip Cocu: "Als de trainer niet in zijn eigen tactiek gelooft, waarom zouden de spelers het dan doen"

Parool-columnist Henk Spaan is niet te spreken over de tactiek en wissels van PSV-trainer Phillip Cocu tijdens het duel met Ajax (3-0 verlies) van zondagmiddah. Vooral het inbrengen van Luuk de Jong als vervanger van de geblesseerde Jürgen Locadia, zorgt voor onbegrip bij de columnist.

"Nadat Bergwijn er in was gekomen kreeg PSV eindelijk kansen"
Jürgen Locadia raakte vroeg in de eerste helft geblesseerd aan zijn hamstring en moest logischerwijs gewisseld worden. Waar veel mensen Steven Bergwijn als logische vervanger zagen, kwam Luuk de Jong in de ploeg. "Nadat Bergwijn erin was gekomen kreeg PSV, eindelijk gewoon voetballend, één grote en twee redelijke kansen op een doelpunt", aldus Spaan in Het Parool over de wedstrijd in Amsterdam.

"Als de trainer niet in zijn eigen tactiek gelooft, waarom zouden de spelers het dan doen"
"Eerder werd de tactiek bepaald door twee snelle spelers voorin. Toen een van hen uitviel, zette Cocu de trage Luuk erin. Als de trainer niet in zijn eigen tactiek gelooft, waarom zouden de spelers het dan doen?", vraagt Spaan zich af. "Marcel Keizer, de man zonder ervaring, won qua spelopvatting dik van de geroutineerde oud-topvoetballer. Ziyech en Van de Beek vormden koppeltjes met hun buitenspelers en trokken zo het middenveld van PSV uit elkaar."