Italiaanse media stomverbaasd over 'wolkenkrabber': "Hij dronk bier met de fans en kwam in aanvaring met de maffia"

Het Nederlands elftal opende maandagmiddag haar WK-campagne met een 0-2 overwinning op Afrikaans kampioen Senegal. Aan de ene kant scoorde Cody Gakpo en Davy Klaassen, maar aan de andere kant hield Oranje -en WK-debutant Andries Noppert zijn doel schoon. Het 'sprookje' van de Friese goalie, die in Italië de bijnaam 'wolkenkrabber' kreeg, heeft voor verbazing gezorgd bij de media in Italië, waar men nooit had verwacht dat Noppert ooit voor het Nederlands elftal zou uitkomen: "Hij was de hoofdrolspeler en het was de beste zet die Louis van Gaal kon doen", schrijft La Repubbica.

Noppert speelde tussen januari 2018 en juli 2019 in Italië bij Foggia, op het tweede niveau in het Zuid-Europese land. De Friese goalie verdedigde in Italië uiteindelijk slechts acht keer het doel en moest daar twaalf tegengoals incasseren. De uitverkiezing voor Oranje komt bij La Repubblica als een verrassing: "Noppert is een lange slangel met zulke dunne benen, dat het lijkt alsof hij geen kuiten heeft. Hij lijkt een andere functie te hebben dan alle atleten om hem heen", begint het medium. "Hij was de stand-in van Guarna en Leali (bij Foggia, red.) en plots keept hij in een team dat als doel heeft wereldkampioen te worden. Ongelofelijk", stelt het Italiaanse medium.

Noppert dronk bier met supporters en lag in de clinch met de maffia

In Italië konden weinig mensen zich de opmars van Noppert voorstellen. Zo schrijft Il Mattino, dat zich zelfs hardop afvraagt of de keeper zelf er rekening mee had gehouden: "Zijn voetbalverhaal is werkelijk als een sprookje. Hij had tot dusver allesbehalve een memorabele carriére", schrijft het medium, die stelt dat men Noppert in Italië nog wel herinnert. "Door enkele filmpjes, waarop te zien is dat Noppert bier drinkt met fans van Foggia, heeft hij zich bekend gemaakt in Italië", aldus Virgillio. Een ander Italiaans medium schrijft over een aanvaring met de Italiaanse maffia, waarbij Noppert zijn gestolen auto moest terugkopen. "Drie jaar later heeft Noppert zijn carrière helemaal omgegooid en beleefde hij een uitstekend interlanddebuut tegen Senegal", concludeert Sport Media Set.