Wie is Josip Ilicic? Het bijzondere verhaal van de 36-jarige Sloveen

Josip Ilicic komt dit EK in actie namens zijn land Slovenië. Het verhaal van de 36-jarige middenvelder annex aanvaller is bijzonder. Zo kende hij een geweldige tijd in Italië, maar raakte hij daarna in een depressie. Ilicic knokte zich terug in eigen land en speelde zich zo weer in de selectie van Slovenië.

Wie is Josip Ilicic?

Josip Ilicic werd op 29 januari 1988 geboren in Prijedor, Joegoslavië. Na enkele jaren in Slovenië te hebben gespeeld, maakte hij in 2010 een transfer naar Italië. Palermo legde een bedrag van 2,3 miljoen neer voor de middenvelder. Met zijn lengte van 1,90 meter, was hij een opvallende verschijning als aanvallende middenvelder in de Serie A. Na zijn periode bij Palermo, kwam hij voor Fiorentina uit. Vervolgens nam Atalanta hem over en bij deze club ontpopte hij zich tot één van de sterspelers in het succesteam van de kleine club, dat ook hoge ogen gooide in de Champions League.

(Tekst gaat verder onder de video)

Josip Ilicic depressie

In 2020 verdween Ilicic tijdens de coronapandemie en lockdown, even van de radar. Hij belandde in een depressie. Ilicic kwam dat seizoen niet meer in actie. Na de zomer was de Sloveen weer van de partij en leek hij over zijn depressie heen te zijn, tot januari 2022. De middenvelder raakte opnieuw depressief en kwam alleen de laatste wedstrijd van het seizoen nog acht minuten in actie. In de zomer leverde Ilicic zijn contract in en keerde hij terug naar zijn thuisland. In oktober 2022 dook de middenvelder op bij zijn oude club, NK Maribor. Hij tekende een contract bij de club uit Slovenië. Op beelden was te zien hoe de eens zo fitte Ilicic, een behoorlijk gewicht had gekregen. In zijn eerste wedstrijd voor NK Maribor, wist de middenvelder meteen te scoren.

Josip Ilicic terugkeer in nationale ploeg Slovenië

Ondanks de mentale problemen en zijn leeftijd, besloot Ilicic niet op te geven. In zijn eerste seizoen speelde hij 11 wedstrijden, maar afgelopen seizoen liet de middenvelder zien topfit te zijn. Met 8 doelpunten en 11 assists in 31 wedstrijden in de Sloveense competitie, besloot bondscoach Matjaz Kek Ilicic in juni weer bij de nationale ploeg te halen. Hij zal het met Slovenië gaan opnemen tegen Denemarken, Servië en Engeland.

Feyenoord-doelman vertrekt