Coëfficiëntenranglijst voor clubs: waar staan Ajax, Feyenoord en PSV?

Nu het nieuwe Europese seizoen weer officieel van start, heeft de coëfficiëntenranglijst van de UEFA update gekregen. Tussen de vijftig beste clubs van Europa schitteren vier Nederlandse clubs. Wie dat zijn, neemt Voetbalflitsen met je door!

Met elk nieuw Europees seizoen, update de UEFA haar coëfficiëntenranglijst voor clubs. Hierin worden de afgelopen vijf seizoenen meegenomen. 

Clubcoëfficiëntenranglijst UEFA

Ondanks dat Real Madrid de Champions League won, is het Manchester City dat bovenaan de coëfficiëntenranglijst staat. De UEFA telt namelijk de laatste vijf seizoenen bij elkaar op, waardoor de ploeg van Pep Guardiola met 123 duizend punten aan kop gaat. Met 119 duizend clubcoëfficiënten volgt Real Madrid nu op plek, terwijl Bayern München (108k) de top drie afsluit.

Hoeveel coëfficiënten heeft Ajax? 

Tussen de dertig beste ploegen van Europa zijn twee Nederlandse clubs te vinden. Ajax staat ondanks de teleurstellende Europese campagne op plek 26 in de nieuwe coëfficiëntenranglijst. De Amsterdammers verzamelden vorig seizoen vijfduizend clubcoëfficiënten, waardoor het totaal van de afgelopen vijf seizoenen op 54 duizend is komen te staan.

Waar staat Feyenoord op de coëfficiëntenranglijst?

Dankzij de achtduizend clubcoëfficiënten die Feyenoord vorig seizoen wist te verzamelen, staat het met een totaal van 53 duizend op plek 27 van de coëfficiëntenranglijst. Mede dankzij de succesvolle campagnes van 2021/22 en 2022/23 staat het op een hoog aantal clubcoëfficiënten.

Hoeveel coëfficiënten pakte PSV? 

Voor het vierde seizoen op rij wist PSV meer dan tienduizend clubcoëfficiënten te verzamelen in Europa. Vorig seizoen kwam het aantal op 17 duizend te staan, waardoor het totaal op 48 duizend staat. PSV is zo op plek 32 in de coëfficiëntenranglijst is terug te vinden.

Nederlandse clubs op coëfficiëntenranglijst

Naast de traditionele top drie van Nederland, is er nog één club terug te vinden in de top vijftig van de coëfficiëntenranglijst. Zo staat AZ met 42 duizend punten op plek 39. Na het behalen van de halve finale van de Conference League vorig seizoen, kwam er vorig seizoen al vroegtijdig een eind aan de Europese campagne. AZ pakte zo slechts vierduizend clubcoëfficiënten. FC Twente staat daarnaast met vijfduizend punten op plek 117.

Feyenoord-doelman vertrekt