Pascal Jansen: Profiel van een potentiële Ajax-trainer

Pascal Jansen, geboren op 27 januari 1973 in Londen, is een Nederlands-Britse voetbaltrainer met een rijke ervaring in het Nederlandse voetbal. Na zijn recente vertrek bij AZ Alkmaar, waar hij van 5 december 2020 tot 17 januari 2024 de hoofdtrainer was, wordt hij nu genoemd als een mogelijke opvolger voor John van 't Schip bij Ajax na het seizoen 2023-2024.

Carrière als trainer

Jansen begon zijn trainerscarrière bij de jeugd van PSV en werkte zich op tot hoofd jeugdopleidingen alvorens hij de overstap maakte naar Jong PSV als trainer. Zijn tijd bij AZ begon als assistent-trainer, waar hij werkte onder Arne Slot en John van den Brom. Na het vertrek van Slot nam Jansen het roer over als hoofdtrainer.

Prestaties en stijl

Ondanks zijn recente ontslag bij AZ vanwege tegenvallende resultaten, heeft Jansen een respectabel puntengemiddelde van 1,93 per wedstrijd behaald, wat hem op gelijke hoogte plaatst met zijn voorganger Slot. Zijn voorkeur voor een 4-3-3 formatie met de punt naar voren sluit aan bij de traditionele speelstijl van Ajax, wat hem een geschikte kandidaat maakt voor de positie.

Waarom Pascal Jansen? Jansen wordt gezien als een trainer die goed kan omgaan met jong talent, een belangrijk aspect voor een club als Ajax die bekend staat om de ontwikkeling van jonge spelers. Zijn ervaring als hoofd jeugdopleidingen bij PSV en zijn tijd bij AZ, waar hij werkte met een mix van ervaren spelers en jeugd, tonen zijn vermogen om een team te bouwen en te ontwikkelen. Zijn tactische flexibiliteit en voorkeur voor aanvallend voetbal passen bij de filosofie van Ajax. Bovendien heeft Jansen ervaring in de Eredivisie en kent hij de Nederlandse voetbalcultuur goed, wat een voordeel kan zijn ten opzichte van mogelijke buitenlandse concurrenten voor de trainerspositie bij Ajax.

Ajax benaderde Pascal Jansen

Pascal Jansen werd afgelopen zomer ook al benaderd door Ajax om de nieuwe trainer te worden. Zaakwaarnemer Nathan van Kooperen bevestigde in Goedemorgen Eredivisie dat de ex-coach van AZ op pole position lag in de Johan Cruijff Arena.  "Klopt", luidde het duidelijke antwoord van Van Kooperen. 

De inmiddels vetrokken technisch directeur Sven Mislintat wilde aanvankelijk voor een buitenlandse coach gaan, maar daar was algemeen directeur Edwin van der Sar geen voorstander van. Vervolgens kwam Jansen in beeld bij Ajax, alleen vreesde Mislintat voor gedoe met AZ. "Dat verwachtte hij, ja", erkende Van Kooperen. De Amsterdammers zagen daarom af van Jansen en gingen in zee met Maurice Steijn.

Jansen is deze zomer daarom (opnieuw) een optie voor Ajax mochten Ajax en Van 't Schip na dit seizoen besluiten op een andere manier met elkaar verder te gaan. Van 't Schip en Ajax kwamen eerder al overeen dat hij met ingang van 1 juli 2024 een functie in het technisch management gaat vervullen. De kans is uiteraard aanwezig dat Van 't Schip toch langer doorgaat als trainer, al beraden ze zich in Amsterdam nog uitgebreid over wat straks de beste keuze zal zijn voor Ajax. Jansen is dan ook weer een optie. 

Conclusie

Hoewel Pascal Jansen's tijd bij AZ eindigde met een ontslag, toont zijn track record potentieel voor een club als Ajax. Zijn ervaring met het ontwikkelen van spelers, zijn tactische kennis en zijn aanvallende speelstijl maken hem een interessante kandidaat om John van 't Schip op te volgen. Met de juiste ondersteuning en een talentvolle selectie zou Jansen bij Ajax kunnen laten zien dat hij niet alleen een goede trainer is, maar ook een die in staat is om successen te behalen