Vijf redenen waarom John van 't Schip de ideale trainer voor Ajax is

John van ’t Schip is de opvolger van Maurice Steijn bij Ajax. De 59-jarige oud-speler van Ajax neemt de verantwoordelijkheid en is aangesteld als trainer tot het einde van het seizoen. Dit zijn vijf redenen waarom Van ’t Schip de ideale trainer is voor de Amsterdammers!

1) Positieve woorden van oud-collega’s 

John van 't Schip haalde Gerald Sibon naar Melbourne Heart in Australië. Sibon heeft positieve woorden over voor de recente Ajax-coach: "Van 't Schip is een goede coach die weet wat hij wil. Hij kan menselijk zijn, maar is ook duidelijk. Hij is een trainer die altijd met voetbal bezig is en is een echte Cruijff-adept”, vertelt Sibon aan de NOS.

In het jaar dat Dwight Lodeweges assistent-trainer van John van ’t Schip bij PEC Zwolle was, eindigden de Zwollenaren negende. Ook Dwight Lodeweges heeft alleen maar lovende woorden over voor de 41-voudig international: "Wat ik mooi vind aan John is dat hij kennis heeft van voetbal en ook voor zijn staf kan zorgen. Voor het voetballen in balbezit had hij een goed plan. Dat sleep hij erin. Hij heeft daarmee goed werk verricht en daar heb ik veel van geleerd”, zegt Lodeweges bij NOS.

2) Ajax-DNA

Het woord Ajax-DNA valt behoorlijk vaak de laatste tijd. Eerder benadrukte Van ’t Schip bij De Telegraaf al dat er te weinig mensen met een Ajax-hart bij de club zitten: “Tot voor kort domineerde Ajax onder Erik ten Hag op die manier, maar in één seizoen is van die principes weinig meer over in de Johan Cruijff ArenA. Hoe dat komt? Er is te weinig op gehamerd en er zijn te veel mensen van buiten gehaald zonder Ajax-DNA of de Ajax-kwaliteiten."

De kersverse Ajax-trainer kent de waarden van de club van binnen uit en heeft een hart voor de Amsterdamse topclub. Allemaal ingrediënten die belangrijk zijn voor een persoon die Ajax uit het dal moet trekken.

3) Verfrissend begin, positieve vibes

Van ’t Schip heeft in zijn eerste dagen als trainer al gelijk een positieve indruk achtergelaten bij wat spelers. Zo is Branco van den Boomen positief over zijn nieuwe trainer: "Hij hamert heel veel op het teamgevoel", vertelt Van den Boomen bij Ajax TV. "Dat vond ik heel positief. We hebben gesproken over hoe je als individu beter voor de dag kan komen en wanneer je echt als team moet opereren. Ik denk dat dat iets is waar we aan moeten werken. De discipline die hij in de bespreking uitstraalt is iets waar we naar op zoek zijn." 

Ook is de oud-international van het Nederlands elftal in gesprek gegaan met de twee belangrijke spelers Steven Bergwijn en Steven Berghuis. De oud-bondscoach van Griekenland lijkt perfect aan te voelen hoe hij de ‘grote’ spelers moet benaderen: “Daar gaat het om, dat je dat vuurtje aanwakkert dat iedereen elkaar wil helpen. Uiteraard moet je elkaar de waarheid zeggen, maar in deze fase hebben die jongens allemaal een beetje liefde nodig. Aan de andere kant moet de zweep er ook overheen op sommige momenten, dus die balans moeten we gaan vinden”, zo vertelde hij aan het Ziggo Sport programma Rondo. 

4) Beslissingen durven nemen

In zijn eerste dagen bij Ajax is het al duidelijk dat Van ’t Schip beslissingen durft nemen. Zo gaf hij een interview aan Voetbal International waar hij aangaf dat er niks vast staat. Bijvoorbeeld Bergwijn zijn aanvoerderschap: “Of Steven Bergwijn sowieso de aanvoerder blijft? Er staat niets vast. Iedereen moet zijn plek verdienen. Iedereen moet de kant op gaan die wij willen met zijn allen. Ook daarin moeten we realistisch zijn."

5) Meerdere Kwaliteiten 

De sociale kant van Van ’t Schip is de laatste tijd veel uitgelicht, maar de oud-prof kan ook hard zijn wanneer de situatie erom vraagt, zo benadrukt zijn oud-teamgenoot Wim Kieft: “Hij is een hele goede en sociale jongen, maar hij heeft ook een kant die hard kan zijn. Daar hoor ik wat twijfels over bij mensen.” 

Bovendien heeft Van 't Schip er al een leven als trainer op zitten. Die ervaringen zullen hem helpen om deze lastige klus te klaren: “Ik ben ook ouder en wijzer geworden. Ik heb ook een heel traject in mijn leven doorgemaakt en in mijn trainerschap. Ik zie dit als een heel mooie uitdaging. Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat ik al mijn aandacht ga richten op waar ik controle over heb. Dat zijn de trainingen, de gesprekken, het eerste elftal", vertelt Van 't Schip aan Voetbal International. Kortom, een trainer met genoeg kwaliteiten dus. De juiste man voor Ajax?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers