Financiële update vanuit Ajax: "Nieuwe structuur in contracten"

Het mislopen van UEFA Champions League-voetbal heeft er sportief en financieel gezien aardig ingehakt bij Ajax. Het dramatische seizoen heeft Susanne Lenderink, financieel directeur van de club, doen beseffen dat sportieve resultaten niet langer de financiën bepalen.

"Onze ambitie blijft hetzelfde. We willen dat Ajax structureel onderdeel is van de Europese top", begint zij in gesprek met Ajax Life. "Onze begroting is ingesteld op Champions League-voetbal. Als je dat niet haalt, steven je af op een operationeel verlies." Daarbij maakt Lenderink duidelijk dat deelname aan de Europa League een gat van ongeveer 40 miljoen euro veroorzaakt.

Door de zware periode binnen de lijnen pleit de financieel directeur voor een interne verandering in de huishouding van het Ajax-geld. "De kunst is hoe je met je kosten kunt meebewegen, zodat het verlies zo klein mogelijk blijft. Je kunt het gat niet volledig compenseren met de huishouding zoals we die vandaag de dag hebben. Ajax is in financieel opzicht extreem afhankelijk van de sportieve resultaten."

Salarishuishouding

Wesley Sneijder liet eerder al vallen dat, als hij een functie binnen de Amsterdamse club kreeg, hij direct zou gaan snijden in de salarishuishouding. Lenderink vertelt dat er zeker dingen veranderd zijn door de financiële situatie. "Vanaf dit seizoen is er een nieuwe structuur voor alle contracten van nieuw aangetrokken spelers. Lopende contracten respecteren we en breken we niet open. Spelers krijgen minder salaris op het moment dat we geen Champions League spelen/"

"Ons bedrijfsmodel is in hoge mate afhankelijk van de verkoop van spelers en de sportieve resultaten. Het is onze taak die afhankelijkheid zo klein mogelijk te maken", besluit ze.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers