Wiedemeijer: "Juiste beslissing Higler, Feyenoord strafschop onthouden"

Reinold Wiedemeijer heeft zondagavond namens de KNVB gereageerd op discutabele beslissingen van de afgelopen speelronde. Hij staat achter de beslissing van Dennis Higler, maar merkt wel op dat Feyenoord een penalty had moeten krijgen. 

"De actie van Álvarez was niet gewelddadig", aldus Higler na afloop van FC Twente-Ajax. "Dan is het een gele kaart en mag de VAR niet ingrijpen", begint Wiedemeijer. "Er moet een bepaalde intensiteit inzitten, niet een klein tikkie. Maar spelers die zo'n overtreding maken in het VAR-tijdperk, nemen een enorm risico. Er zullen genoeg arbiters en VAR's zijn die wél ingrijpen. Als hiervoor wel een rode kaart wordt getrokken, heeft geen enkele die dit doet iets te vertellen".

Een ander moment dat besproken werd, was de vermeende strafschop voor Feyenoord. Jens Toornstra werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Luuk Brouwers terwijl hij op doel schoot. "De VAR heeft er wel naar gekeken en heeft beoordeeld dat het te licht was om een strafschop voor te geven. Maar je ziet hier gewoon een speler ervoor springen; hij heeft geen enkele kans om de bal te spelen en landt ook nog eens vol op de voet van zijn tegenstander. Wij vinden het een overtreding en dan zou er dus ook ingegrepen kunnen worden. Als je dit op het middenveld doet, fluit je er ook gewoon voor. Dan is er ook een contactovertreding. Het is een rare onbezonnen sprong".

De vraag is wel of de bal nog binnen de lijnen was, toen de overtreding werd gemaakt. 'Als de bal uit het spel is, kun je geen strafschop meer geven. Dan kun je alleen nog maar een persoonlijke straf geven', zei Wiedemeijer.